Кръстиха нов вид дъждовна жаба на Грета Тунберг

Новооткритото земноводно вече е застрашено от изчезване

Нов вид дребна дъждовна жаба, открита от бразилски учени в труднодостъпен район в Източна Панама, бе кръстен на шведската природозащитничка Грета Тунберг, пише списание ZooKeys, цитирано от fakti.bg.

Учените намерили жабата по време на експедиция до планината Чуканти в Панама, дом на много уникални и ендемични видове. Тя обаче, е загубила повече от 30% от горската си покривка през последното десетилетие, най-вече заради малки и средни животновъди.

За да опази местната флора и фауна панамската еко организация Adopt a Rainforest Association създава природен резерват „Дариен“, който обхваща голяма част от планината. До момента в границите на природния парк са били открити 56 нови вида, сред която и жабата на Грета Тунберг.

 

 

Въпреки усилията на природозащитниците, недостигът на финансиране, влошен от пандемията от COVID-19, стана причина за намаляване на броя на рейнджърите, които патрулират из резервата в опит да го защитят и опазят.

Високопланински видове като дъждовната жаба на Грета Тунберг (Pristimantis gretathunbergae), чиито най-близки „роднини“ живеят в Северозападна Колумбия, са уязвими дори към най-дребните промени в околната среда, както и към изменението на климата. Именно заради това те са „изправени пред постоянен риск от изчезване“, пишат авторите на изследването, открили новия вид.

Биолозите твърдят, че опазването ѝ е жизненоважно за оцеляването на този и други застрашени видове.

Дъждовните жаби на Грета Тунберг (Pristimantis gretathunbergae) са дребни (с дължина около 3 до 4 сантиметра) и прекарват голяма част от времето си скрити всред листата на бромелиите – растения, които растат върху кората на дърветата. Там те спят, чифтосват се и снасят яйцата си. Техните отличителни черни очи са рядкост сред дървесните жаби в Централна Америка, казват изследователите.

Пълно описание на дъждовната жаба на Грета Тунберг беше публикувано тази седмица в списание ZooKeys.

Земноводното, кръстено на екоактивистката, която често призовава за опазването на тропическите гори на планетата, беше продадено на търг от организацията Rainforest Trust, а приходите ще отидат за опазване на застрашените видове.

Грета Тунберг е известна като неформален лидер на движението „Училищна стачка за климата“, което обединява хиляди млади хора. Те призовават властите да обърнат повече внимание на глобалното затопляне. Младата шведка е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир и е носител на редица обществени награди.

През 2019 г. екоактивистката е обявена за „Личност на годината“ на списание Time.

Подобни статии

Елизабет Втора отказала на Хари да му даде стаи в замъка Уиндзор

Именно във "Форт Белведере" Едуард VIII подписва писменото си известие за...

Още в катергорията

Елизабет Втора отказала на Хари да му даде стаи в замъка Уиндзор

Именно във "Форт Белведере" Едуард VIII подписва писменото си...

Хороскоп – 20 януари 2022 г.

Овен През този ден не бъдете много строги със себе...