Културният министър за новата опера в Пловдив: Това е само добро намерение

На 18 октомври 2021 г. след среща с кмета Здравко Димитров, служебният министър Минеков обеща ведомството му да помогне за изграждането на сграда на операта. Той оцени подобен проект на „около 30-40 милиона лева“

Новият културен министър, кадър на Продължаваме промяната, Атанас Атанасов дебютира в пленарната зала на Народното събрание с новина, разобличаваща действията на предшественика му проф. Велислав Минеков. Атаката дойде по повод подписания с фанфари меморандум между Министерството на културата и община Пловдив за изграждане на нова сграда на Държавната опера в града. Оказва се, както стана ясно от думите на Атанасов, че тези парафи нямат никаква законова стойност и ги определи като добро намерение.

На 18 октомври 2021 г. след среща с кмета Здравко Димитров, служебният министър Минеков обеща ведомството му да помогне за изграждането на сграда на операта. Той оцени подобен проект на „около 30-40 милиона лева“.

По-късно пък през ноември двамата подписаха и меморандума. По думите на наследника на Минеков обаче всъщност ведомството се е ангажирало само с това да помага за обединяването на усилията на страните по проекта за старт на инвестиционната инициатива за нова сграда и да работи за осигуряването на финансирането за целта. „Не знам какви обещания е имало на кафе, но те не са били законово регламентирани“, отсече младият кадър на „Промяната“. И бе подкрепен от питащия какво се случва с меморандума на Минеков екс кмет на Пловдив и настоящ депутат от ГЕРБ Иван Тотев.

„Това е ясно доказателство за работата на бившия министър на културата“, констатира Тотев.

Иначе министърът потвърди намерението за отделянето на 9,7 милиона лева за преустройството на концертната зала в града, като заяви, че само се чака приемането на бюджета за тази година. В плановете са и да се отделят средствата за ремонт на сградата на операта в Русе, съобщи още той.

Атанасов засегна и горещата тема за ваксинирането – той се похвали, че си е поставил бустер и призова всички да се ваксинират. Приветствам всички от „Възраждане“, които публично си признаха, че са имунизирани, каза министърът.

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията