Лавров: Чакаме отговори за разширяването на НАТО на Изток

Не основаваме политиката ни на принципа „ако“, това е маниер на запазните ни колеги, заяви руският външен министър

Москва не основава политиката си на принципа „ако“, каза външният министър Сергей Лавров на въпрос за възможния провал на диалога относно гаранциите за сигурност, предаде РИА Новости, цитирано от fakti.bg.

„Това е по-скоро маниерът на нашите западни колеги, които с основание или без причина заплашват да налагат санкции на Русия почти всеки ден“, каза той на пресконференция.

Министърът също така увери, че ръководството на страната е в състояние да защити надеждно своите интереси, както по отношение на сигурността, така и по отношение на гарантирането на правата на руснаците.

„Разчитаме твърдо на обещаните ни конкретни отговори на тези проекти на документи, които Русия предаде на САЩ и членовете на НАТО. Има основание да се смята, че някои контакти по тази тема ще се осъществят тези дни“, каза Лавров.

В края на 2021 г. Русия публикува проекти на договор със САЩ и споразумение с НАТО за гаранции за сигурност. Москва изисква от западните си партньори правни гаранции за отказ от по-нататъшно разширяване на Северноатлантическия алианс на Изток, от присъединяване на Украйна към блока и от създаване на военни бази в постсъветските страни.

 

Подобни статии

Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след като в...

Още в катергорията

Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след...

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата,...

Песков: Самото съществуване на Русия е дразнител за колективния Запад

Според прессекретаря на президента, Русия не може да бъде...