Министър Иван Иванов: Ще компенсираме земеделските производители заради цената на тока

Във връзка с предложението за намаляване на ДДС за хранителните стоки от т.нар. „малка потребителска кошница”, министър Иванов подчерта, че не може да поеме гаранции, доколкото това е част от общата държавна фискална политика, която се одобрява от Народно

Министерство на земеделието прави всичко възможно да запази оранжерийното производство, заяви министър Иван Иванов по повод информацията, че цените на енергията изправят пред сериозно изпитание съществуването на много оранжерии.

Работим до края на януари-началото на февруари да намерим начин за намаляване на цената на дървата за битови потребители, добави Иванов в интервю за Нова нюз.

„Мога да уверя земеделските производители, че земеделското министерство полага всички усилия да бъде запазен този бранш и да бъде техен партньор в следващите тежки месеци”, заяви министърът. По анализ на ведомството зеленчукопроизводството в момента търпи най-сериозни загуби, оранжерийните производители са в най-тежка ситуация предвид на увеличените цени на енергийните ресурси, засегнати са и тези, които произвеждат разсад за производството на плодове и зеленчуци на открито. В страната има общо 900 ха, засети със зеленчукова продукция, 300 от които се отопляват, като 200 от тях се отопляват на газ.

 

Министърът припомни, че към днешна дата правителството компенсира бизнеса за високата цена на електроенергията, но такава компенсация за цената на газа не е предприета. „Земеделските производители имат възможност да бъдат компенсирани по няколко механизма – единият е така нареченото плащане де минимис, а другият е нотифицираната държавна помощ, която трябва да залегне в държавния бюджет”, посочи министърът. Той уточни, че министерството е предвидило разчети за подпомагане за всеки един от секторите, в това число за производителите на месо и птици. Министърът коментира, че мерките предвиждат различни компоненти и общата сума, която той ще отстоява, в това число за нотифицираната помощ по т. нар. ковид мерки, е 150 милиона лева. По думите му, в тази посока текат разговори с Министерство на финансите, като допълни, че мярката де минимис е нотифицирана и може да започне да се прилага веднага.

 

Във връзка с предложението за намаляване на ДДС за хранителните стоки от т.нар. „малка потребителска кошница”, министър Иванов подчерта, че не може да поеме гаранции, доколкото това е част от общата държавна фискална политика, която се одобрява от Народното събрание. Той подчерта обаче, че като част от БСП, в чиято предизборна платформа е залегнало това, ще настоява за намаление на 9%. „Решението трябва да се вземе в коалиционен формат. Аз ще защитавам тази теза, но крайното решение е на Народното събрание”, посочи той.

„В момента водим разговори и с Българска банка за развитие“, посочи още министърът. Той уточни, че Гаранционният фонд към ББР служи като кредитен инструмент за гаранции при използване на кредити от страна на земеделските производители. Министър Иванов посочи още, че ДФЗ работи с Фонда на фондовете и там има ресурс от 20 милиона евро, който може да бъде използван като финансов инструмент. Земеделският министър информира, че му предстоят разговори за договаряне на възможност и изработване на механизми, с които чувствителните сектори да ползват такива средства.

 

Министър Иванов посочи, че са проведени и четири срещи с директорите на държавните горски предприятия и до края на януари-началото на февруари се търси начин да се нормализира цената на дървата за битово потребление. Той информира още, че се следи и износът на необработена дървесина към трети страни, като по направените анализи той е бил около 43 х. куб. м. през миналата година.

Подобни статии

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация от...

Още в катергорията

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи...

Работодатели обявиха проект за Водородна долина за 15 млрд.евро

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че е готов...

Синдикати и работодатели остават в протестна готовност

„Докато не видим, че има разбирателство и правителството не...