Москва прехвърля два дивизиона ракетни системи С-400 от Далечния Изток в Беларус

Русия прехвърля два дивизиона с ракетни системи “земя-въздух” С-400 от Далечния Изток в Беларус за учения, планирани за следващия месец. Прехвърлят се и 12 самолета Су-35 и един дивизион зенитно-ракетни комплекси „Панцир-С“.

Руски военни сили започнаха да пристигат в Беларус тази седмица за участие в маневрите “Съюзна решимост-2022”. Те ще се състоят в близост до западната граница на бившата съветска република, граничеща с Полша и Литва и близо до южната й граница с Украйна.

Западът се опасява, че Русия, която струпа десетки хиляди войници по границата с Украйна, планира ново нападение. Литва също заяви, че струпването на руски войски в района е заплаха за нейната сигурност.

Руското министерство на отбраната съобщи, че двата дивизиона са започнали да се придвижват с влак към Беларус от руския Далечен изток.

Междувременно руската армия започна да получава модернизирани изтребители Су-30СМ2 и хеликоптери Ми-28НМ и Ка-52, съобщи ТАСС.

„Обединената авиационна корпорация „Ростех“ започна доставките на модернизирани изтребители Су-30СМ2 за морската авиация на ВМС“, се казва в доклада.

Също така, според държавната корпорация, в армията са предадени хеликоптерите Ми-28НМ и Ка-52.

„Самолетът получи повишени бойни възможности и запази основните предимства на Су-30СМ: супер маневреност, голям обхват на полета, бордова радар с фазирана антенна решетка, екипаж от двама, който осигурява едновременен въздушен бой и унищожаване на наземни цели“, подчертаха от Ростех.

Хеликоптерите Ми-28НМ „Нощен ловец“ и Ка-52 „Алигатор“ са предназначени за търсене и унищожаване на танкове, бронирана и небронирана техника, разполагат с мощно въоръжение и са в състояние да действат в сложни метеорологични условия и по всяко време на деня.

Само за един ден предприятията на „Ростех“ доставиха на руските въоръжени сили осем вида различни оръжия и военно оборудване, включително бойни машини на пехотата БМП-3, модернизирани танкове Т-72Б3, както и различни средства за електронна борба.

Подобни статии

Песков: Самото съществуване на Русия е дразнител за колективния Запад

Според прессекретаря на президента, Русия не може да бъде изолирана политически,...

Още в катергорията

Песков: Самото съществуване на Русия е дразнител за колективния Запад

Според прессекретаря на президента, Русия не може да бъде...

Европа продължава да се запасява с газ с рекордни темпове

Газовите хранилища вече са запълнени с 40%, което е...

Шведският външен министър подписа молбата за членство в НАТО

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде подписа...