МП: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ

Хората, сигнализирали за нередности, не са разбрали какво гледат, смятат министрите на правосъдието и на електронното управление

Министрите на правосъдието и на електронното управление Надежда Йорданов и Божидар Божанов категорично отрекоха да има теч на лични данни от регистъра на БУЛСТАТ. Йорданова обясни, че единствено постоянният адрес се вижда в публичната част на регистъра и това е по закон. Затова тя ще внесе изменение, с което и той да се достъпен само за служебни цели.

Министър Божанов допълни, че най-вероятно недоразумението се е получило, защото много от самоосигуряващите се досега не са обръщали особено внимание какви данни се виждат в личния им профил и затова сега са изненадани. „Тази информация е там от 15-20 години“, каза той. И допълни, че е направен анализ и на трафика към системата, и на личните профили на определени лица, и не са открити съмнителни дейности, съобщава „Сега“.

Скандалът тръгна, след като БНР съобщи, че личните данни на над 300 000 самоосигуряващи се лица – ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони, са се появили в регистъра на БУЛСТАТ, съобщи БНР. Сред засегнатите са хората със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и други.

Това се случва при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Новите ЕИК са изискване на Регламент на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и парадоксът е, че целта им е именно по-добра защита на тази информация.

„На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И установих, че когато натисна детайли по справката, мога да видя не само ЕГН, но и постоянен адрес, настоящ адрес… Така се оказа защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всички данни. На някои колеги са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуване на тези данни“, обясни пред БНР адвокат Гергана Върбанова. Адвокатите вече са сезирали Агенцията по вписванията за проблема, но нямат отговор.

Подобни статии

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички...

Още в катергорията

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано...

Йотова ще отбележи празника в Босилеград

Вицепрезидентът ще посети Културно-информационния център на българското национално малцинство Вицепрезидентът...

Властта ще вземе участие в честванията за 24 май в София

Кирил Петков ще се включи в шествието в центъра...