Наглост! Бившият енергиен министър, продал ЕРП-та, с луксозни имоти във Виена и Биариц

Как живеят участниците в срива на българската енергетика

Милко Ковачев – бивш министър на енергетиката в правителството на Симеон Сакскобургготски, остана известен в най-новата ни история с разпродажбата на ЕРТ-тата и закриването на блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Към днешна дата Ковачев е началник на секция по развитие на ядрена инфраструктура към Международната агенция по атомна енергетика към ООН във Виена. „Енергетикът на Царя“ се радва на добър живот в австрийската столица, където живее. Освен във Виена, Милко Ковачев отдъхва и в луксозен имот във френския курорт Биариц на брега на Атлантическия океан. Това показват данни от френския регистър на собствениците на недвижими имоти и регистъра на собствениците на компании във Франция, които отскоро са в свободен достъп като отворени данни.

Разследващият сайт БРРД кръстоса преди няколко месеца данните, за да извлече лицата свързани с България, които владеят недвижима собственост чрез фирми. Сред тях са вече известни от предишни разследвания публични личности като Васил Божков и Красимир Гергов, но има и нови попадения. Един от тях е Милко Димитров Ковачев, роден 1957 г. Заедно със съпругата си Долорес той е собственик на фирмата FLANEUR 40, която от своя страна притежава парцел А 961 по кадастралната карта на Биодо (Biaudos), населено място в близост до курорта Биариц на Атлантическия океан.

Замъкът Биодо. Снимка filmfrance.net

Фирмата Flaneur 40 е създадена през 2014 г. от Милко Ковачев и Долорес Пунчева с цел придобиването на апартамент на три етажа в сграда на територията на замъка Биодо, към който има и терен от 916 кв. м. за изключително ползване от собствениците. Пълномощник се явява дъщеря им Сандра Пунчева, която живее в Париж, а учредителният акт е подписан от двамата родители в Москва. Ковачеви са апортирали като капитал във фирмата 152 000 евро, но не е ясно дали това е цялата цена на трансакцията. Също така от наличните документи не се разбира дали апартаментът е част от основната сграда на замъка или е в някоя от прилежащите постройки на територията му.

 

Енергетикът Милко Ковачев е известен и с това, че именно той внесе предложението за възстановяване на проекта АЕЦ Белене, който погълна милиарди, беше изоставен и впоследствие възобновен от правителството на Бойко Борисов.

 

Подобни статии

Уличиха в лъжа общинския съветник от Провадия Коста Владимиров

„Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Провадия Коста Владимиров ни...

Още в катергорията

Уличиха в лъжа общинския съветник от Провадия Коста Владимиров

„Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Провадия Коста...

КПКОНПИ проверява Иван Христанов за конфликт на интереси

КПКОНПИ започва проверка за установяване наличие на конфликт на...

Бащата на Георги Йомов остава за постоянно в ареста

Йомов е обвинен в хулиганство и закана за убийство Бащата...