Надежда Йорданова: Разработени са механизми за търсене на отговорност на главния прокурор

Механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор ще се налага, тогава когато бъде установено, че той е извършил престъпление. В такъв случай се избира разследващ магистрат на случаен принцип, обясни правосъдният министър

С обсъждане на темата за зеления сертификат за депутатите започна заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, където депутатите изслушваха правосъдния министър Надежда Йорданова, предаде Novini.bg. Според „Демократична България“ това е нарушаване на конституционните права на народните представитрели. Ива Митева от ИТН предложи това предложение да не се разглежда днес.

От ГЕРБ подчертаха, че са „за“ зеления сертификат, но не по този начин, който се прави сега. По тази причина не приеха точката да бъде включена в дневния ред на комисията.

Повод за това е извънредната ситуация с нарастването на случаите на COVID-19 в страната ни.

„Механизмът за търсене на отговорност от главния прокурор ще се налага, тогава когато бъде установено, че той е извършил престъпление. В такъв случай се избира разследващ магистрат на случаен принцип, който има съответната компетентност. Трябва да има гаранции, че главният прокурор няма да се намесва в неговата работа. Обмисля се механизъм за временно отстраняване от длъжност, докато тече разследването. Този въпрос продължава да се коментира и да се изчистват детайлите. Най-добрият начин за решаване на този проблем е чрез изменение на Конституцията“, обяви министърът на правосъдието пред комисията.

Надежда Йорданова уточни, че законопроектът в момента се доизчиства. „Той е недовършен. Няма да има припокриване на действията с разследващите органи. Дейността по разследването ще може да се извършва по модела на НАП и Агенция „Митници“. Предстои преработване на законопроекта според коалиционното споразумение.

„Надявам се в края на мандата ни да имаме съдебна реформа, с която да се гордеем. Надявам се България да е влязла в Шенген, както и трите мониторингови доклада спрямо България да са отпаднали. Съдебната реформа е пряко свързана с борбата с корупцията“, обяви министър Йорданова. Темата за санкциите „Магнитски“ също няма да бъде изоставена, увери тя.

От думите на министъра на правосъдието стана ясно, че се обмисля дали системата за случайното разпределение на делата да не се обнови изцяло, а настоящата да се спре.

Предвижда се да има нова стратегия за съдебна реформа. Част от нещата са свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Подобни статии

Костадинов: Петков е опасен за управлението на страната, превръща ни в пушечно месо

“Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва да бъде...

Още в катергорията

Костадинов: Петков е опасен за управлението на страната, превръща ни в пушечно месо

“Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва...

Байрактаров: Ситуацията загрубя! Кирил Петков ни вкарва във война с Русия

“Така се случва, когато управляващите на една суверенна държава...