На 22 януари БСП събира 961 делегати на 50-я си конгрес в НДК

Заради пандемичната обстановка от делегатите на конгреса ще се изисква зелен сертификат

На 22 януари БСП събира в НДК 961 делегати и над 300 гости на 50-я си конгрес.

Заседанието на конгреса бе свикано на пленум, проведен на 20 ноември м.г. Той бе първият проведен след предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Заради незадоволителното представяне на социалистите лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка малко по-рано – на 16 ноември. Пленумът на 20 ноември реши тя да продължи да води партията до конгреса, а след това да бъде насрочена дата за пряк избор на нов председател.

Очаква се, заседанието на 50-я конгрес да констатира оставката на Нинова, а след това, както е по устав, да насрочи прекия избор  до 60 дни след конгреса.

До 35 дни преди избора пък, трябва да бъдат ясни имената на претендентите за пост №1 в БСП. Засега те са двама – самата Нинова и депутатът Крум Зарков. Трябва да се определи и кой зам.-председател на партията ще води БСП във времето, през което трае процедурата по прекия избор.

Заради пандемичната обстановка организацията на конгреса се сблъсква с допълнителни трудности. Всичките близо 1000 делегати ще се проверяват за зелен сертификат. Допълнително пред НДК ще има подвижна лаборатория за бързи тестове.

 

В средите на партията се говори, че има местни организации, които продължават да се надяват заседанието на конгреса да се отложи заради вилнеещия Омикрон. Такава вероятност се отхвърля от ръководството на партията.

Във времето за подготовка на вътрешните избори трябва да се провеждат общински и областни конференции, да се определят местата за гласуване, да се актуализират списъците с членовете на БСП, които имат право на глас. Същата бе процедурата и по време на първите вътрешнопартийни избори, които бяха на 12 септември 2020 г.

Запознати очакват Корнелия Нинова да запази поста си и след втория пряк избор. Същото мнение споделят дори критици на Нинова като бившия председател Михаил Миков и изключения наскоро Кирил Добрев.

Подобни статии

Бетина Жотева ще отговаря за международните контакти в прокуратурата

Доскорошната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева от...

Още в катергорията

Бетина Жотева ще отговаря за международните контакти в прокуратурата

Доскорошната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина...

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от...

Превозвачи дават транспортния министър на прокурор

Лидерите на недоволните превозвачи, които се канят да протестират...