Нинова: Подготвяме законодателни промени за язовирите, заварихме пълен хаос

Заварихме пълен хаос с язовирите и подготвяме законодателни промени.

Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации. По думите й първият проблем при язовирите е по отношение на собствеността.

„Няколко министерства упражняват собственост върху различни язовири, общини, областни управи, различни частни субекти, дори има и научни институти. По отношение на органите, които стопанисват, управляват и ремонтират язовирите в България хаосът също е пълен“, обясни министърът, предава „Епицентър“.

Нинова коментира още, че има поне 4-5 институции със застъпващи се функции. Според нея на практика става въпрос за колективна безотговорност.

„Третият проблем е решението на Министерски съвет на „Борисов“ 3 за прехвърляне от общините на язовири към държавно предприятие“, заяви вицепремиерът.

Тя поясни, че този процес е довел до прехвърлянето на 416 язовира, но този процес продължава, тъй като те са много повече. Корнелия Нинова добави, че има и затруднения в процеса на прехвърляне.

По думите й оглавяваното от нея министерство готви цялостен анализ по отношение на собствеността и контрола на язовирите и законодателни промени.

„Водите на България да се използват целесъобразно, но най-вече напролет да не виждаме онези страховити картини на залети населени места, на страдащи хора, не дай Боже и на загинали хора“, коментира още Нинова.

Подобни статии

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички...

Още в катергорията

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано...

Промени в движението в София в празничния ден

Няма да има платено паркиране в „синя“ и „зелена“...