Пеканов потвърди, че няма да прави партия, поел ангажимент само за служебния кабинет

Според него огромна част от предизвикателствата на икономиките се решават на глобално ниво

„Това, че България започва преговори за членство в ОИСР, ще ни даде шанса да имаме по-голяма амбиция да правим реформи“. Това каза в „Лице в лице“ по бТВ бившият вицепремиер Атанас Пеканов.

Организацията е известна още като Клуба на развитите страни и виждам начин да накараме институциите да работят по-добре, смята още той.

Според него огромна част от предизвикателствата на икономиките се решават на глобално ниво.

„Например две инициативи на ОИСР от последните години са как да се направи така, че големите международни корпорации да плащат данъци там, където извършват дейност, защото те често плащат по-малко данъци от кварталния магазин. Другата е как да се направи така, че да се ограничат данъчните оазиси или офшорки, в които реално данъкоплатците губят пари, които иначе биха дошли в бюджета. Това са въпроси, които може да се решат само на международно ниво. Ще се радвам, ако ние участваме по-активно във всички тези въпроси“, коментира още Пеканов.

А за да ни приемат има и условия, на които страната ни трябва да отговаря:

„Има пътна карта, в която смятам, че успяхме да придвижим някои от важните инициативи. Те са разположени по сектори – различни реформи и законодателни промени, които трябва да се направят – в областта на икономиката, образование, здравеопазване, околна среда.“

Пеканов коментира и политическата си кариера. Той заяви и че няма намерение да прави партия и се е върнал към академичния си професионален път.

„Отговорността ми беше към Румен Радев и да преведем страната през нелеката 2021 г. и нямам идеи да правя партия“, каза Пеканов.

Кадър: bTV

Подобни статии

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една хибридна война...

Още в катергорията

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една...

Телевизиите и народът

Кеворк Кеворкян: Днешните властници нямат нужда да опознават не...