Петков: Зеленият сертификат може да отпадне при 60% ваксинация и 5% заетост на интензивните легла

Ако достигнем до 60% ваксинация с две дози, зеленият сертификат може да отпадне. Друг критерий за отпадането му е, ако всички интензивни легла в страната паднат под 5% на заетост. Това ще важи само за вътрешна употреба, но не и за пътуванията извън страната.

Това заяви на пресконференция в Министерския съвет министър-председателя Кирил Петков. На нея присъстват и министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„С други думи, когато вълната е преминала, тогава зеленият сертификат предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни“, уточни премиерът.

Oт своя страна здравният министър коментира, че има пряка връзка между нивото на вакисниране и използваемост на интензивните легла в болниците. „Новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост“, посочи тя.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Новият модел разделя държавата на пет региона и ще се следи натовареността на болниците в реално време.

Кирил Петков разкри още плановете, според които области с малък брой на интензивни легла ще могат да прехвърлят интензивните случаи към други области. „Така ще намалим риска да затваряме отделни области. Добрата новина е, че новият вариант на ковид не води до висока заетост на интензивните легла“, допълни премиерът.

„Има няколко не толкова добри новини. Регион 1, който включва София, София-област и Благоевград се очаква след пет дни да влезе в Етап 3, което започва с ограничителни мерки. Регион 5 област Ямбол влиза в етап 3, което означава също меки, но ограничителни мерки след пет дни“, заяви още премиерът Кирил Петков.

„Ще даваме на всеки регион поне пет дни предизвестие преди да влязат в сила мерките“, допълни той.

Подобни статии

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от Националния статистически...

Още в катергорията

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от...

Превозвачи дават транспортния министър на прокурор

Лидерите на недоволните превозвачи, които се канят да протестират...

Шведският външен министър подписа молбата за членство в НАТО

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде подписа...