Правната комисия одобри влизането в парламента само със зелен сертификат

Депутатите ще трябва да влизат на работното си място след показването на документ за ваксинация, преболедуване, тест за необходимото количество антитела или отрицателен тест за коронавирус

Правната комисия прие най-после зеления сертификат в Народното събрание. Депутатите ще трябва да влизат на работното си място след показването на документ за ваксинация, преболедуване, тест за необходимото количество антитела или отрицателен тест за коронавирус.
Посетителите и гостите на Народното събрание също ще трябва да отговарят на изискванията.

Предложението за това депутатите да ходят на работа с COVID сертификат, отрицателен тест за коронавирус или за преболедуване бе подкрепено от “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, БСП и ДПС.

Против бяха депутатите Петър Петров от “Възраждане”, Ива Митева и Андрей Михайлов от ИТН.

Решението трябва да се гласува окончателно и в пленарната зала, след като в сряда на извънредно заседание бе прието и от здравната комисия.

От ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването, а напуснаха залата след скандал в началото на заседанието, защото часовете на започване на комисиите се припокривали.

Ако решението бъде прието окончателно достъпът до сградата на парламента ще става само след представяне на зелен сертификат, PCR или антигенен тест, направени съответно не по-рано от 72 или 48 ч.

Разходите за тестването на администрацията, депутатите, сътрудниците и дори журналистите, ще се поемат от бюджета на парламента.

В първия си работен ден от новата година депутатите обсъдиха да въведат ли зелен сертификат за достъп до сградата. Предложението беше внесено от „Демократична България“, но предизвика бурни дебати в парламента, след което беше отхвърлено.

Администрацията на Народното събрание ще има две седмици, за да се подготви за мерките.

Окончателното решение ще трябва да бъде взето в пленарната зала.

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите...

Петков и транспортния бранш се разбраха, но протестите в сряда остават

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството....