Прокуратурата за исканата оставка на Гешев: Политически акт, нарушаващ разделението на властите

Единствената цел на изчетената в НС декларация е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани, казват от държавното обвинение

От Прокуратурата реагираха с изявление след поисканата оставка на обвинител №1 Иван Гешев. Изчетената декларация в Народното събрание от името на управляващото мнозинство беше определена като „крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт“, съобщават от bTV .Според държавното обвинение този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите:

„Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани“, се казва в декларацията.

 

Подобни статии

Още в катергорията