Проф. Витанов: Апокалипсисът се отлага

Може да ни се размине без тотален локдаун, но трябва малко помощ от ваша страна, твърди математикът от БАН

Математикът от БАН проф. Николай Витанов обяви в поредната си прогноза за тенденциите при разпространението на коронавируса, че очакваният „ковид апокалипсис“ се отлага.

„Добрата новина е, че базовото репродуктивно число в края на миналата седмица падна под 1.3. Днес пак е под 1.3 – стойността е 1.27. Което ще рече, че апокалипсисът се отлага“, написа той във фейсбук.

„Виждате, че и днес броят нови случаи не е рекорден. Причината – Пловдив се държи все още, а Бургас по традиция рапортува малко случаи днес“, допълва математикът.

Витанов обаче предупреждава: „Да знаете обаче, че при тази вълна не трябва толкова да гледаме параметрите на 100 000 души – ясно е, че те ще са високи, защото Омикронът е заразен. Трябва да гледаме какво става по болниците – какво е заетостта на леглата. Като гледаме така, може да имаме много нови случаи, но ако болниците не са препълнени и особено интензивните отделения не са пълни, болката не е за умирачка (за тотален локдун)“, коментира още Витанов.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост ни казва, къде се очаква дифузното разпространение да се вихри – София-град, Благоевград, Перник, Варна. Пловдив държи фронта още, което е добре“, пише математикът.

„Може да ни се размине без тотален локдаун, но трябва малко помощ от ваша страна. Бъдете здрави и се пазете. Сложете по някоя ваксинка и/или бустерче. Хем защитата ви ще нарасне, хем зелен сертификат ще вземете, хем болниците няма да се препълнят и тотален локдаун няма да има“, призовава проф. Витанов.

 

Подобни статии

Христо Проданов: Зимният сезон приключва без туристите от Сърбия, Турция, Израел и РСМ

Предстои създаването на гаранционен фонд, който ще помага на българите в...

Още в катергорията

От чие име и в чия полза иска да управлява БСП?

Днес е време за лидерство и промяна Основополагащият въпрос за...

„Виваком” вдига цените, а всеки от деветимата шефове е получил средно по 3,3 милиона за 2020 г.

Георги Кадиев разкри документ, удостоверяващ космическите възнаграждения на шефовете...