Радев и Йотова положиха клетва в парламента, ГЕРБ напуснаха демонстративно залата

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин

Парламентарната група на ГЕРБ напусна демонстративно залата, след като президентът Румен Радев започна да говори за мафиотизираното бившо управление.

На тържествена церемония в Народното събрание президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова официалнo встъпиха в длъжност. Двамата положиха клетва като държавен глава и негов заместник. Това се случва два месеца след проведените избори.

В нея Радев и Йотова по традиция обещаха да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа. Радев ще направи и обръщение към народа.

След полагането на клетвите им в Пленарна зала прозвучаха химните на България и на ЕС.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова полагат клетва за втория си мандат пред Народното събрание днес.

Представител на гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет и на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на Република България и председатели на Народното събрание.

Преди Румен Радев и Илияна Йотова да положат клетва пред парламента, ще бъде прочетено и решението, с което ЦИК ги обявява за избрани за президент и вицепрезидент на България. Президентът Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ Радев и Йотова, ще отслужи тържествен молебен и за втори път ще благослови президента за успешен мандат като държавен глава.

 

Програмата предвижда Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит да посрещне в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и ще отслужи тържествен молебен по повод предстоящото им встъпване в длъжност. Негово Светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ.

За втори път българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

На 22 януари е предвидено държавният глава Румен Радев да приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Св. Александър Невски”, след което ще произнесе слово.

 

21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

Пред парадния вход на Администрацията на Президента шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, който се проведе на 21 ноември миналата година. Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред паметника на Незнайния воин в столицата.

 

Докато през първия си мандат Радев се утвърди като основен критик на управлението на Бойко Борисов заради корупция, задкулисие и еднолична власт и с предложения за нов модел на управление, то още преди началото на втория му мандат ситуацията се промени. ГЕРБ е в опозиция, а новото правителство е с мандата на „Продължаваме промяната“ – формацията, успяла за по-малко от два месеца от създаването й да спечели изборите. Ракета-носител за успеха на лидерите й Кирил Петков (сега премиер) и Асен Василев (отново финансов министър) бяха постовете и действията им в първия служебен кабинет, назначен от Радев през 2021 г.

 

В правителството „Петков“ като военен министър влезе и служебният премиер и близък на Радев Стефан Янев, с близост до президента се свързват и някои други назначения в различните нива на новата власт.

Отношенията между Радев и Петков публично изглеждат отлични и те разменят взаимна подкрепа, макар че по неофициална информация между тях са възниквали и конфликти през последните месеци.

Новата формация създаде търкания и изостри отношенията на президента с партията, която го издигна за първи мандат, а сега сложно подкрепи кандидатурата му, като лидерът на БСП Корнелия Нинова дори нарича „Продължаваме промяната“ „президентска партия“.

 

Самият Радев вече заяви, че ще бъде и критик на новата четворната коалиция „там, където има отклонения“. Тепърва ще проличи дали държавният глава ще се опита да има лидираща роля при осъществяване на очакваните реформи, или по-скоро ще следи отстрани.

В средата на първия си мандат държавният глава е казвал, че би подкрепил нов политически проект, но в началото на втория въпросът за собствена партия сякаш не изглежда на дневен ред дори, и то най-малко заради обяснението, че конституцията не го позволява

Подобни статии

Местят 200 украински бежанци

Двеста украински бежанци ще отпътуват утре от Варна Първите 200 украински бежанци,...

Още в катергорията

Местят 200 украински бежанци

Двеста украински бежанци ще отпътуват утре от Варна Първите 200...

Украинските бежанци самоорганизирано напускат България

От утре започва преместването на украинци, настанени по Южното...