Руското МВнР за събитията в Казахстан: Вдъхновен отвън опит за подкопаване на сигурността

По данни на казахстанското министерство на вътрешните работи по време на безредиците са били убити 18 полицаи

Русия изпрати в Казахстан миротворчески контингент и окачестви събитията там като външен опит за дестабилизиране на страната.

Първите подразделения на руските въздушно-десантни войски в състава на международния контингент на Организацията на договора за колективна сигурност вече пристигнаха в Казахстан, съобщи прессекретарят на организацията Владимир Зайнетдинов:

„В настоящия момент самолети на военно-транспортната авиация на въздушно-космическите войски на Русия прехвърлят на територията на Република Казахстан руската част от миротворческия контингент. Първите подразделения вече пристъпиха към изпълнение на поставените задачи“.

Зайнетдинов допълни, че международните сили ще останат в Казахстан за ограничен период от време, за да помогнат за стабилизирането и нормализирането на обстановката там. Освен руски войски в състава на миротворческия контингент участват подразделения от Армения, Беларус, Киргизия и Таджикистан.

Междувременно от руското министерство на външните работи окачествиха събитията в Казахстан като “вдъхновен отвън опит за насилствено подкопаване на сигурността и териториалната цялост на страната”.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов заяви в интервю за телевизия “Русия 24”, че към протестиращите са се присъединили организирани групи от добре обучени бойци от чужбина, включително от Афганистан. Косачов определи решението за изпращането на миротворческия контингент като своевременно и легитимно.

„Ситуацията се промени, защото протестиращите преминаха границата, която разделя мирния граждански протест от терористичната операция, която се провежда с цел завземане на властта“.

По последна информация продължават въоръжените сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност в най-големия казахстански град Алмати.

В другите райони на страната обстановката се успокоява.

По данни на казахстанското министерство на вътрешните работи по време на безредиците са били убити 18 полицаи.

Местните медии съобщават, че някои от тях са били обезглавени. Ранените служители на реда са около 750.

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Русия потвърди извеждането на украински бойци от „Азовстал“ в Мариупол

В Лвовска област са унищожени партиди оръжие и военна...

Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след...