САЩ: Русия не е тази, която да решава за други страни с кого да се съюзяват

Представител на Белия дом предупреди да няма големи очаквания към предстоящите преговори с Русия

Представител на Белия дом предупреди да няма големи очаквания към предстоящите преговори с Русия във връзка с гаранциите за сигурност, които тя поиска от САЩ и НАТО, предаде ДПА, съобщи БТА.

„Мога да ви уверя предварително, че няма да бъдат поемани твърди ангажименти по време на тези разговори, които ще бъдат сериозни и конкретни, но проучвателни в същността си“, обобщи той. Служителят на американското президентство предупреди за възможна дезинформация от руска страна, по-конкретно за фалшиви медийни съобщения в „преднамерен опит за всяване на разделения между съюзниците“. Двустранните преговори ще се проведат в Женева утре.

След това поставените въпроси ще бъдат проучени във Вашингтон и обсъдени със съюзниците по-късно другата седмица, уточни представителят на Белия дом. Американската делегация в швейцарския град ще бъде оглавявана от първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман, а руската – от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков. Те вероятно ще имат предварителни разговори още тази вечер, отбелязва ДПА. За сряда в Брюксел е насрочено първото от две години и половина заседание на Съвета НАТО-Русия. Ден по-късно ще има преговори във Виена по линия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Съединените щати обвиниха Русия, че е струпала войски по границата с Украйна и планира инвазия. Москва отрече тези твърдения и на свой ред казва, че е заплашена от САЩ и НАТО.

Русия поиска гаранции за своята сигурност, като писмен ангажимент, че Северноатлантическият алианс няма да се разширява повече на изток, включително с Украйна. Западът вече отхвърли тези нейни условия. Русия не е тази, която „да решава за други страни с кого може да се съюзяват“, каза цитираният представител на Белия дом. Той обаче допусна възможността да се преговаря за ограничаване на военните учения и на разполагането на ракети в региона. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън казал вчера на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, че е важно да бъде подкрепяна териториалната цялост на Украйна. Всяка нова руска агресия „ще предизвика суров отговор“, подчертал Блинкън, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.

Подобни статии

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на...

Още в катергорията

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с...

Северна Корея увери, че ситуацията с коронавируса е „под контрол“

Потвърдените случаи на хора "със симптоми на треска" в...

Зеленски: Русия води тотална война, каквато не е имало в Европа от 77 години

Украинският президент призова сънародниците си, които не са на...