След пожара в Русенско: Обитателите на блока се страхуват как ще изкарат зимата

Вместо да празнуват, през почивните дни хората бяха заети с отстраняване на щетите

Сериозни щети по жилищата в четириетажния блок в русенското село Червена вода нанесе пожарът, който отне живота на възрастен мъж. Притесненията на хората в кооперацията са как ще се справят в зимния сезон.

Ремзи Мехмедов и съпругата му още не могат да дойдат на себе си след преживения ужас. Те първи забелязват пожара, тръгнал в дома на съседа им.

„Бяхме на терасата, усетихме миризма на кабели, изгорели кабели, и като погледнахме, видяхме пожара вече. След като видяхме пожара, съпругата ми отиде да събуди, или просто да види собственикът дали е у тях. Установих, че е в тях, излязъл, питала газова бутилка имат ли, казал, че имат и тя се уплашила и тръгнала нагоре да се обажда на хората да се евакуират, да излизат от блока навън, кой както може да избяга“, разказва Ремзи пред БТВ.

Жената, както и други от съседите ѝ, остават блокирани на горните етажи. Когато идват пожарникарите, част от хората са евакуирани с помощта на стълба.

„Тя се пробвала, слязла до третия етаж, загърната с едно одеяло, видяла, че няма да успее и се върнала обратно. Пламъкът беше в самото жилище, стълбището беше цялото черно, тъмно, аз едвам излязох. Не може да се диша, един черен пушек, нищо не се вижда….Извадиха едно малко дете и едно семейство извадиха със стълбата“, продължава разказа си Ремзи.

„Аз тръгнах да излизам от входната врата и из един път видях само един черен облак, като катран черен. Не можах да сляза, оттам се връщам назад, и казвам да отворим терасата, защото почна да влиза тоя черен катранен дим в коридорчето ми“, допълва съседът му Искрен Иванов.

Вместо да празнуват, през почивните дни хората бяха заети с отстраняване на щетите.

„В момента вие сами виждате каква е трагедията тук в блока. Прозорците са изпочупени, все пак е зимен сезон, дават го засега да е малко по-благоприятно времето, ако почне да вали сняг, не знам дали някой ще успее да ни помогне поне да възстановим дограми и евентуално, ако трябва, дори сме готови само материали да ни предоставят, ние да се хванем всички комшии, колкото можем, малко да го освежим“, коментира Искрен.

Блокът има професионален домоуправител, който вече е направил оглед на място. Предстои да разговаря с кметицата на селото, за да се потърси начин да се подпомогнат пострадалите.

Снимка: бТВ

Подобни статии

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите с „Газпром“....

Още в катергорията

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите...

Петков и транспортния бранш се разбраха, но протестите в сряда остават

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството....

Сербезова: До август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности

„Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите...