Стоян Братоев: За 39 месеца ще се изградят три нови метростанции, с около 3 км трасе

Подписани са четири договора – три за строителството на станциите и тунелите и един за системите за управление и автоматика, съобщи директорът на столичния „Метрополитен“

През 2021 г. приключиха обществените поръчки за изграждане на следващите станции от столичното метро, за участъка от метростанция „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски Г“. Подписани са четири договора – три за строителството на метростанциите и тунелите и един за системите за управление и автоматика. Това съобщи пред БНР директорът на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

„От 12 януари започна изпълнението им, като договорът за управление на системи – изпълнението му започва месец юни“, добави Братоев.

Общото строителство на участъка от метростанция „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“ Г ще продължи 39 месеца. Ще бъдат изградени три станции, с около 3 км трасе, допълни Стоян Братоев.

„Първата станция е разположена до стадион „Георги Аспарухов“ в кв. „Герена“, следващата е разположена малко преди големия мост, който се намира на ул. „Витиня“, между жк. „Левски“ и ж.к. „Хаджи Димитър“ и последната е на бул. „Владимир Вазов“, между северната и южната част на ж.к. „Левски“, каза директорът на столичния „Метрополитен“.

В момента дружеството разполага с 30 мотриси, които са разчетени да обслужват и бъдещите метростанции.

На година се случват около 16-18 инцидента с хора в столичното метро. На местата, на които вече има монтирани подвижни прегради, инцидентите са сведени до нула, каза Стоян Братоев и допълни, че през тази година предстоят да бъдат монтирани прегради по трасето от центъра към ж.к. „Младост“.

Подобни статии

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една хибридна война...

Още в катергорията

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една...

Телевизиите и народът

Кеворк Кеворкян: Днешните властници нямат нужда да опознават не...