Украинската служба за сигурност разбила руска престъпна група, готвила саботажи в страната

Групата действала в Харков – голям град, разположен близо до руската граница в източната част на страната, и в Житомир, Централна Украйна, на по-малко от 150 километра от столицата Киев

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи във вторник, че е „разбила руска престъпна група“, която е планирала да извърши „серия от въоръжени нападения“ на територията на страната, предаде БНР.

ССУ твърди, че групата е „координирана от руските специални служби“ и че целта ѝ е била да извършва саботажи и атаки срещу инфраструктурата за „дестабилизиране“ на Украйна.

Двамата организатори, включително един руснак, са арестувани, съобщи ССУ, чиито агенти са иззели „взривно устройство, леки стрелкови оръжия и боеприпаси“.

Групата действала в Харков – голям град, разположен близо до руската граница в източната част на страната, и в Житомир, Централна Украйна, на по-малко от 150 километра западно от столицата Киев.

Двамата организатори са бивши командоси, участвали във военни действия, каза източник от полицията.

Той добави, че под претекст, че търсят охранители, те „започнали да вербуват“ помощници главно сред руснаци, извършили тежки престъпления.

Твърденията идват на фона на струпването на руски войски близо до украинската граница и предупрежденията на Запада, че тези войски могат да нахлуят в бившата съветска република.

Въпреки това украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви късно снощи, че смята, че руска инвазия в Украйна е малко вероятно в близко бъдеще.

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Русия потвърди извеждането на украински бойци от „Азовстал“ в Мариупол

В Лвовска област са унищожени партиди оръжие и военна...

Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след...