Фалит надвисва над малките зимни курорти

В пловдивско единствено падналият през декември сняг е спасил от фалити стопаните на съоръженията в района на хижа Здравец и Копривките

Галопиращите цени на електроенергията заплашват от изчезване малките ски курорти и то в разгара на зимния сезон, предаде БНТ. На ръба на оцеляването и пред фалит са ски-съоръженията в района на пловдивските хижи „Здравец“ и „Копривките“.

В пловдивско единствено падналият през декември сняг е спасил от фалити стопаните на съоръженията в района на хижа Здравец и Копривките.

Зимният сезон за най-близката до Пловдив ски база започна с шокираща сметка за ток. За предходния месец, когато съоръженията не са работили, дължат близо 600 лв.

„В района на Родопите паднаха много сериозни количества сняг, които не сме виждали от 2012-2013 и те поне ни помогнаха да не ползваме системите за изкуствен сняг, които най-вероятно биха ни довършили на тия цени“, казва Димитър Николов председател на ски клуб „Копривките“.

Ако времето се затопли обаче и включат оръдията за изкуствен сняг, това ще им струва 800 лв. за денонощие.

„Ще се отрази със сигурност цената на тока, разходите са доста по-големи, всичко се е вдигнало и ще видим какво ще стане“, казва Иван Кобуров, учител по сноуборд.

В същото време, за да не загубят клиентите си, в базата пресмятат, че не могат да вдигнат цените с повече от 10 процента. Така смятат и посетителите, които обикновено са цели семейства.

Според посетителите държавата трябва да предложи механизъм за подкрепа.

„Ако не плащат клиентите, трябва да плаща държавата. Иначе тези малки места, хубавите до големите градове, ще изчезнат и няма да ги има, ще останат единствено големите курорти. Както е в цял свят, има малки места, които държавата помага, за да ги има“, обясни Ангел Калоферов.

Заради пандемията се забелязва и лек спад на туристите в района допълва БНТ.

Подобни статии

„Виваком” вдига цените, а всеки от деветимата шефове е получил средно по 3,3 милиона за 2020 г.

Георги Кадиев разкри документ, удостоверяващ космическите възнаграждения на шефовете на „Виваком“...

Още в катергорията

„Виваком” вдига цените, а всеки от деветимата шефове е получил средно по 3,3 милиона за 2020 г.

Георги Кадиев разкри документ, удостоверяващ космическите възнаграждения на шефовете...

Кирил Петков: Сметките за ток и газ за февруари ще бъдат намалени

Премиерът припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ...

На 22 януари БСП събира 961 делегати на 50-я си конгрес в НДК

Заради пандемичната обстановка от делегатите на конгреса ще се...