Шефът на „Булгаргаз“: Изведохме дружеството на печалба и дойдоха сините лампи

Сезирана е ДАНС заради изтеклия в публичното пространство договор с азерския доставчик

Проверките текат от няколко седмици, като в петък дойдоха с поредния конспект от въпроси. Ние им отговаряме и им предоставяме съответните документи.

Това заяви в интервю за „Лице в лице“ по Би Ти Ви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов за акцията на службите в дружеството.

По думите му през 2015 г., когато сегашното ръководство поема управлението на „Булгаргаз“, дружеството е с 325 млн. лева просрочени задължения, които в следващите три години са изчистени.

Дори нещо повече – „Булгаргаз“ е на печалба, ние отбелязахме рекорд през 2021 г. – близо 99 млн. печалба. Пълним хазната, имаме ниски цени и от едно съсипано дружество станахме лидер на пазара, не сме оставили никого без газ и на фона на тази картина сините лампи на службите са пред „Булгаргаз“, изказа недоумението си Николай Павлов.

Според него разследващите „вероятно работят по някакъв сигнал“.

„Съдействаме с абсолютно всичко на проверяващите. Приемаме нормално тези проверки, за да се установят фактите и истината, но нека да не е по този демонстративен начин“, призова той.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ заяви, че са сезирали ДАНС заради изтеклия в публичното пространство договор с азерския доставчик, тъй като в него е имало клаузи за конфиденциалност.

Защо го извадиха този договор?! От азерска страна реагираха остро, защото този договор е за 25 години. От Азербайджан запазват всичките си права по отношение на договора, т.е. обмислят какво да приедприемат. Но всичко това вреди на българската страна, предупреди Павлов.

На въпрос дали „Булгаргаз“ изнася природен газ от хранилището в Чирен до Румъния Павлов посочи, че „природния газ от хранилището в Чирен достига до топлофикационните дружества и до борсата“.

„Ние не изнасяме газ до Румъния, ние сме само до борсата“, подчерта той.

По темата с цените на газа ръководителят на „Булгаргаз“ посочи, че цената на газа у нас е почти два пъти по-ниска в сравнение с Европа, но отчете и ниския стандарт на живот на българския потребител спрямо този в Западна Европа.

снимка: bTV

Подобни статии

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една хибридна война...

Още в катергорията

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една...

Телевизиите и народът

Кеворк Кеворкян: Днешните властници нямат нужда да опознават не...