Шефът на „Булгаргаз“: През март очакваме цената на газа да падне с 12%

Има доста частни интереси в газовия сектор – от там идват атаките срещу нас.

Това обяви по Нова ТВ изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Николай Павлов. Той обясни, че всеки един от съвета на директорите е назначен от служебното правителство, а самият той е бил служебен министър в първото правителство на Румен Радев, а от 2015 година е в дружеството.

Няма как да ни обвиняват, че сме хора на ГЕРБ и саботираме правителството. В момента ние сме крепители на целия газов и енергиен сектор. Мога да успокоя всички граждани и индустрията, че ще запазим ниски цените. Но тази суровина е вносна и цената й се образува от борсовите котировки. Ние не можем да фалшифицираме цената. „Булгаргаз“ следва процедура за формиране на цените, регулирана от КЕВР. Ние даваме прогнозна цена за месец напред. Така например на 31 декември сме изпратили писмо до Министерството на енергетиката и сме се обосновали каква цена очакваме и каква дупка ще се получи в следствие на наложения мораториум. Утре ще внесем заявление колко ще бъде цената през март. Очакваме намалението да е поне с 12%, уточни Павлов.

Той хвърли светлина и по отношение на азерския газ.

Договорът с азерската компания предвижда доставката да се осъществи на газовата връзка, където е интерконекторът, но такъв интерконектор няма и затова няма как да стане пълноценно тази доставка. Проблемът е, че азерите нямат задължение да доставят газа там където ние имаме техническа възможност.
Според Павлов измислица е, че „Булгаргаз“ изнася газ от Чирен и го продава в Румъния. Ние нямаме лиценз за такава търговия, категоричен е изпълнителният директор.

Подобни статии

„Виваком” вдига цените, а всеки от деветимата шефове е получил средно по 3,3 милиона за 2020 г.

Георги Кадиев разкри документ, удостоверяващ космическите възнаграждения на шефовете на „Виваком“...

Още в катергорията

„Виваком” вдига цените, а всеки от деветимата шефове е получил средно по 3,3 милиона за 2020 г.

Георги Кадиев разкри документ, удостоверяващ космическите възнаграждения на шефовете...

Кирил Петков: Сметките за ток и газ за февруари ще бъдат намалени

Премиерът припомни, че през следващата седмица правителството на РСМ...

На 22 януари БСП събира 961 делегати на 50-я си конгрес в НДК

Заради пандемичната обстановка от делегатите на конгреса ще се...