Шефът на НОИ: Плащаме от 1 февруари добавката от 75 лв. за ваксинирани пенсионери

Пенсионерите не трябва да подават заявления, нито да пращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. През февруари ще има и нов документ, където ще се разпишат всички видове добавки

Еднократната добавка от 75 лв. за ваксинирани пенсионери ще се изплати на 1 февруари. Идеята е тя да се дава на различно число от пенсията, за да не се объркват още повече хората. Това съобщи шефът на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов след заседание на социалната комисия в парламента.

Здравното министерство ще подават данни за ваксинираните до 25-то число на месеца. А парите ще се превеждат през следващия месец.  Пенсионерите, които получават пенсии по банков път, ще получат добавката в сметките си, а останалите – в пощенските клонове. Там ще бъде направен график за получаване на парите. Шефът на НОИ призова пенсионерите да отидат за еднократната добавка, когато получават и пенсията си в пощенския клон, за да няма опашки и струпвания.

Пенсионерите не трябва да подават заявления, нито да пращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.

През февруари ще има и нов документ, където ще се разпишат всички видове добавки, за да не се бъркат хората какво получават. Причината е, че през февруари освен 75 лв. за ваксинирани, ще се превежда и ковид бонуса от 60 лв.

За помощта за ваксинираните пенсионери са предвидени 100 млн. лв. Тя ще се изплаща в три случая:

– на всеки пенсионер, който е със завършен ваксинационен курс до 31декември 2021 г.

– на всеки пенсионер, който завърши ваксинационен курс за COVID-19 или е с поставена допълваща (бустерна) доза ваксина за COVID-19 в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. включително

– на всеки пенсионер, който има поставена първа доза ваксина за COVID-19 в периода от 1 юни до 30 юни 2022 г. включително.

Подобни статии

Петков готви Борис Бонев за кмет на София, същият, който прибра 70 бона от транспортните фирми

На 18 май тази година няколко хиляди служители на дружествата, осигуряващи...

Още в катергорията