Ясен Тодоров: Мит е, че над главния прокурор е само Господ

За определен кръг хора оплюването на главния прокурор и на прокуратурата е единственият начин да се задържат на политическата сцена, посочи той

Мит е, че над главния прокурор е само Господ.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Главният прокурор осъществява общо административно ръководство, той няма правомощия да казва на прокурорите какво да правят по определени преписки. Прокурорите изготвят обвинителните актове съобразно събраните доказателства. Така е било и така ще бъде, заяви Тодоров.

За определен кръг хора оплюването на главния прокурор и на прокуратурата е единственият начин да се задържат на политическата сцена, посочи той.

За съжаление, от зората на демокрацията политиците се опитват да се месят и да кадруват в съдебната система, добави зам.-директорът на Националната следствена служба.

По думите му искането на оставката на главния прокурор от политици се дължи или на пълното неразбиране на принципа на разделение на властите, или на отказа за неговото спазване. Представете си, че например председателят на Върховния касационен съд беше излязъл и поискал оставката на премиера – щеше да има вой до небесата. Има законови механизми, по които могат да извършени промени във всяка една област, включително и в съдебната власт, коментира Ясен Тодоров.

Много експерименти в съдебната власт са правени, като, за съжаление, повечето са неуспешни. За да има съдебна реформа, трябва да има много сериозен обществен дебат как функционира правораздаването у нас, допълни той.

Тодоров отбеляза, че в професионалната гилдия е чул много добри думи за избраната за нов председател на Върховния касационен съд Галина Захарова.

В отговор на въпрос той каза, че е изненадан от оставката на шефа на антикорупционата комисия Сотир Цацаров. Когато се взема решение за разфомироване на някой държавен орган, трябва да се действа много внимателно, защото може да се получи точно обратният ефект, каза още Ясен Тодоров.

Подобни статии

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една хибридна война...

Още в катергорията

Иван Костов: Русия води хибридна война срещу България още от 2013 г.

Откакто Русия обяви България за неприятелска страна, виждаме една...

Телевизиите и народът

Кеворк Кеворкян: Днешните властници нямат нужда да опознават не...