20 самолета с руски миротворци се прибраха от Казахстан

На 14 януари със самолети Ил-76 на ВКС бяха превозени миротворческите контингенти от Армения, Беларус и Таджикистан, а подразделението от Киргизия се завърна в постоянната си база със собствена техника

20 самолета с руски военни от миротворческите сили от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) се заввърнаха от Казахстан, съобщи пресслужбата на руското Министерство на отбраната.

В първите дни на 2022 година протести заради високите цени на горивата в Казахстан прераснаха в безредици, които бяха обявени от властите като опит за държаен преврат под егидата на чужди сили.

В страната беше въведено извънредно положение, а президентът Касим-Жомарт Токаев поиска помощ от ОДКС. Над 2000 военни бяха изпратени в помощ на силите за сигурност на Казахстан. На 13 януари беше обявен успешният край на мисията на миротворците.

Руските десантчици, които участваха в контингента миротворци, бяха посрещнати с тържествена церемония на военното летище „Чкалов“ в Подмосковието.

Подразделенията бяха превозени по въздух от самолети на Въздушно-космическите сили на РФ от летището в Алмати до военните летища „Иваново-Север“ и „Чкалов“.

На 14 януари със самолети Ил-76 на ВКС бяха превозени миротворческите контингенти от Армения, Беларус и Таджикистан, а подразделението от Киргизия се завърна в постоянната си база със собствена техника, уточняват от руското министерство на отбраната.

Планира се пълното изтегляне на миротворците да завърши до 19 януари.

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Русия потвърди извеждането на украински бойци от „Азовстал“ в Мариупол

В Лвовска област са унищожени партиди оръжие и военна...

Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след...