86% от италианците са ваксинирани

Близо 118 милиона дози са поставени в страната

В Италия до момента са поставени 117 736 859дози от ваксините срещу коронавируса, предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa), позовавайки се на информация на здравните власти, цитирано от fakti.bg.

От данните, актуализирани през последното денонощие, става ясно, че 46 762 832 души са завършили цикъла на ваксинация, което се равнява на 86,58% от италианското население над 12 години. Близо 25 милиона пък са поставените бустерни дози. Общо 60 707 577дози са поставени на жени, докато 57 029 282 – на мъже. В Италия най-предпочитана е ваксината на „Пфайзер“.

В цяла Италия сега е задължително носенето на маски на открито. В обществените превозни средства, било то вътрешни полети, влакове на дълги разстояния, автобуси между областите или в градския транспорт, има изискване за носене на маска от типа FFP2. Зелен сертификат и супер зелен сертификат са двата актуални документа в Италия. Зеленият сертификат се издава за ваксинирани, преболедували COVID-19 и на тези, които си правят тестове – антигенни с валидност 48 часа и PCR с валидност 72 часа. Супер зеленият сертификат е само за ваксинираните и за преболедувалите от COVID-19 и от него отпадат тестващите се.

От 10 януари супер зеленият сертификат се изисква за самолети, влакове и фериботи, както и за градския транспорт. Пак от 10 януари започна записването за поставяне на трета доза от ваксините за тийнейджърите от възрастовата група 12-15 години. В средата на декември, като част от усилията за възпиране на варианта Омикрон на коронавируса, Италия въведе за пристигащите от страни членки на ЕС предварителен тест за коронавируса и за ваксинираните, и за неваксинираните. PCR тестовете трябва да са не по-стари от 48 часа, а антигенните, не по-стари от 24 часа преди влизане в страната. За неваксинираните освен това има и карантина от 5 дни след влизане в страната. За ваксинираните карантина при влизане няма. Тези правила са в сила до 31 януари.

 

Подобни статии

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на...

Още в катергорията

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с...

Der Spiegel: НАТО се готви за най-лошото след ултиматума на Русия за Украйна

"Москва може да нанесе ракетен удар, да започне кибератака...

Бил Гейтс: Светът ще се сблъска с по-смъртоносни и тежки инфекции от Covid-19

Основателят на Microsoft призова правителствата да се подготвят и...