Нинова спира договорите за „Експо 2022“ в Дубай, дава консорциума на прокурор

С 6 720 000 лв. с ДДС е било финансирано участието на България в изложението, посочи тя

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова спира плащанията по договорите за „Експо 2022“ в Дубай.

„За нас това е една черна дупка. Спирам всички плащания по този договор и нито лев на българските граждани няма да отиде по този договор. Ще задържим гаранцията по договора, ще си търсим остатъка по съдебен ред“, увери тя.

Освен това папката с доказателства ще бъде пратена в прокуратурата, а КПКОНПИ вече правила проверки на всички лица, участвали в схемата.

„С 6 720 000 лв. с ДДС е било финансирано участието на България. Любопитно е, че след направената обществена поръчка, през 2019 г. го печели консорциум, като сред имената на фирмите, личи и това на „Сиела Норма“,разкри на брифинг в Министерството на икономиката вицепремиерът Корнелия Нинова.

78% от сумата трябвало да бъде преведена авансово, каза още тя и заяви, че се е изненадала много от този факт. „Общо държавата е платила 4 452 000 лв. и тук идва втората изненада – срещу това авансово плащане, консорциумът е обезпечил тази сума само за 50%“, каза Нинова.

Последният доклад на икономическото министерство пък бил от 24 януари т.г. Той представлявал задължителна таблица със сравнение между изпълненото и неизпълненото по договора. Стана ясно, че над 90% от заложеното в договора така и не е изпълнено.

Допуснати са допълнителни участници в събитията, фирми и физически лица, които нямат нищо общо с министерство на икономиката„, завърши отчета си Корнелия Нинова.

700 000 лв. пък поискали допълнително фирмите от въпросния консорциум, съобщи Нинова.

„Съжалявам, че това уронва престижа на България. Как са се вмъкнали тези фирми, ще отговаря консорциумът. Всичко отива в прокуратурата. Престъплението ще се доказва там, където трябва. Аз съм далеч от това да раздавам присъди“, каза Нинова.

„Искам да изразя съжаление, че освен че прилича и е корупционна схема според нас, подобни неща, злепоставят името на България в чужбина. Вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитетът, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации, то в този случай нищо от това не е изпълнено“,коментира още Нинова.

9 февруари е обявен за Ден на България на Експо Дубай. Очакваше се президентът Румен Радев да посети в този ден изложението. „Под въпрос е на коя дата ще е Денят на България заради ковид-пандемията. Аз лично не бих се ангажирала да представям България“,посочи Нинова днес. Тя обясни, че занапред подобни прояви като изложения и българско представяне ще преминат към Министерството на иновациите и растежа.

 

„Дубай ЕКСПО“ стартира на 1 октомври 2021 г. и ще продължи до 31 март 2022 г. Провежда се на всеки пет години, в продължение на 6 месеца, а това издание е под надслова ”Обединявайки умовете и създавайки бъдещето”.

Тази година в него участват над 190 държави. България също се представя със свой павилион този път след като през 2015 г. не успя да се включи в Милано, защото Министерството на икономиката беше пропуснало сроковете за подаване на заявка и не успя да организира на време процедурите с обществените поръчки.

Засега българското участие на ЕКСПО Дубай е разочароващо. Още преди откриването репликите на Панагюрското златно съкровище и предмети от Варненския некропол бяха задържани на митницата в Дубай заради нередности в документите.

Българският павилион според оценки на журналисти е доста постен, особено на фона на високотехнологичните експонати на други страни.

Мускалчета с розово масло, мокет с азбуката и снимки на известни българи. Това виждат посетителите на българския павилион, разказва журналистът Мирослав Иванов пред бТВ.

„Това, което видяхме, е едно голямо нищо. Българският щанд е абсолютно празен, едни изкуствени рози навсякъде, три дървени чинии, закачени на стената, една носия и покрай тях – Панагюрското съкровище. То единствено е наша гордост. Повечето държави представят иновативни проекти, а България стои в миналото“, разказва Иванов.

Страната ни е отделила близо 7 млн. лв. за участието. Изпълнител е консорциумът „България експо 2020“, избран при управлението на ГЕРБ.

Според изпълнителния директор на консорциума Галина Райчева представянето ни е добро. „Ние сме се постарали да покажем историята, природата на България. Първото нещо, което усещат посетителите, е миризмата на българска роза. Имаме мед с лаванула, чайове“, казва Райчева.

До българския павилион етози на Словакия, която представя хеликоптери и концептуални модели на коли от бъдещето.

Павилионите на Сърбия и Алжир впечатляват с оригинален дизайн отвън и вътре, а пред този на САЩ има дори космическа совалка.

Кадър: БСТВ

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...