Отстраненият шеф на „Булгаргаз“ след разпита: Нямам притеснения, абсолютно изрядни сме

Обясних как функционира газовият пазар. Не съм обвиняем. Нормално е, в крайна сметка, да продължи толкова разпитът, защото е специфичен бизнес. Трябваше да отговоря на всички въпроси. На всички въпроси съм отговорил, касаещи договорите и доставките. Нямам притеснения, защото сме абослютно изрядни. Този бизнес се регулира и от регулатора, няма какво да се притесняваме.

Това заяви отстраненият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов след 5-часов разпит в прокуратурата, предава Dariknews.bg.

Той отговори на критиките на енергийния министър Александър Николов и посочи, че са оставили компанията в изрядно състояние – с платени сметки, с предплатен газ към азерската газ, на 60%, както е съгласно договорът с „Газпром“ предплатени доставки. По думите му, топлофикационните дружества трябва да се компенсират, тъй като поради мораториумът цените са били замразени и ще се отвори дупка, която ще се отрази на „Булгаргаз“.

Павлов обаче уточни, че това не може да се приписва на старото ръководство, защото то е оставило дружеството в отлично финансово състояние.

„Топлофикационните дружества няма да издържат, ако не се направят компенсации“, коментира още Павлов.

Той е обяснил как се прави ценообразуването по Наредба 2, както и дейността на КЕВР. „Министърът на енергетиката започна да проглежда как става ценообразуването – „Булгаргаз“ не може да си измисля цени“, подчерта отстраненият шеф на дружеството.

По думите му, в момента бизнесът е жив, защото „Булгаргаз“ продава на далеч по-ниски цени, отколкото на действащите цени на европейските пазари – свидетелство за това са рекордните продажби.  Голяма чат от бизнеса изнася и печели, заяви той.

Подобни статии

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа да бъде...

Още в катергорията

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа...

АБВ къса с БСП, подкрепя партията на Янев

АБВ няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с „БСП...

Собственикът на сръбския автобус бил с над 100 нарушения

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента...