Румен Петков: Едноличните решения на премиера сочат грубо отношение към другите в коалицията

Усещането за всевластие показва приемственост между Кирил Петков и Бойко Борисов, казва лидерът на АБВ

Няколкото последователни изявления за „Белене“ на премиера Кирил Петков говорят за липсата на каквато и да е култура, коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той добави, че усещането за всевластие показва приемственост между Кирил Петков и Бойко Борисов. Председателят на АБВ подчерта, че едноличните решения на премиера показват грубо отношение към останалите партньори в държавното управление. Румен Петков припомни, че именно подобно поведение стана причина за протестите преди година.

„Кирил Петков трябва да осмисли генерално това си поведение, за да не разпадне коалицията той. В момента той и Асен Василев създават впечатлението, че дават всичко от себе си, за да върнат режима на Борисов“.

За категоричната необходимост от изграждане на АЕЦ „Белене“ и обективните аргументи за това справка бе изпратена на икономическия министър и лидер на БСП Корнелия Нинова, посочи Румен Петков. В текста на документа се посочва, че към октомври 2021 г. в света работят 441 ядрени реактора в над 30 държави (напр. САЩ – 93, Франция – 56, Китай – 50 и т. н.), а в процес на изграждане са над 50 реактора в 19 страни (главно в Китай, Индия, Русия и ОАЕ). Само преди седмица президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Франция възнамерява до 2050 г. да изгради и въведе в експлоатация още 14 реактора.

Според прогнози на специализирани организации потреблението на електричество се увеличава два пъти по-бързо отколкото е об¬щото потребление на енергия и е вероятно да се увеличи с повече от две трети до 2035 г.

Ядрената енергия осигурява около 11% от световното производство на електроенергия и 21% от електроенергията в развитите икономики и 27% от електроенергията в Европейския съюз.

Румен Петков подчерта, че „Белене“ може да изведе България в друга технологична и икономическа група, в друга образователна категория и качество, освен това, ядрената енергетика е независима енергетика, добави той.

„Фактът, че проектът е икономически изгоден, се гарантира от кандидатите за участие като стратегически инвеститори – Южна Корея, Франция, Русия, Китай и САЩ“.

Източник: Факти

Подобни статии

Още в катергорията