Русия е решила проблема със SWIFT още през 2014 година

Системата за предаване на финансови съобщения може да предава във формат SWIFT, без да ползва нейните канали

Изключването на Русия от междубанковата система за предаване на информация и извършване на плащания SWIFT се определя като една от най-строгите санкции, които Западът може да въведе поради влошаването на ситуацията в Украйна. По-специално, както заяви британският премиер Борис Джонсън, правителството на Великобритания не изключва прекъсването на връзката на Русия със SWIFT, но такова решение може да бъде взето само в тясна координация със съюзниците.

В подкрепа на спирането се обявиха чешките власти, но в Германия се страхуват от последствията от подобна стъпка. В САЩ също така ясно дадоха да се разбере по-рано, че могат да предприемат други строги икономически санкции срещу Руската федерация, без да прибягват до прекъсване на връзката на руските банки от SWIFT. В същото време, според Джо Байдън, европейските страни в момента не искат Русия да бъде изключена от SWIFT.

Какво е SWIFT и как работи?

SWIFT е международна система за превод на междубанкови плащания. Тя носи името на едноименното дружество за световни междубанкови финансови телекомуникации, което е негов оператор.

SWIFT позволява бързо и сигурно да обменяте данни за преводи на средства, плащания и обмен на ценни книжа през специална мрежа SWIFTNet, която работи на същия принцип като Интернет. За разлика от системите за плащане (Visa или MasterCard), тя транспортира само съобщения за превод и се използва на междубанково ниво.

Международните преводи могат да се извършват чрез системи за дистанционно банкиране или телекс (вид телеграфна комуникация с идентификация на абоната), допълнени от факсимилни или пощенски съобщения. Такива трансфери обаче не са защитени, отнемат повече време от съобщенията през SWIFT системата (до няколко часа вместо няколко секунди). Освен това много банки изоставиха телекса, смятайки го за остаряла система.

Какъв ще бъде ефектът от прекъсването на връзката със SWIFT? Ще бъдат ли засегнати обикновените руснаци?

От 1995 г. интересите на потребителите на руската мрежа се представляват от Руската национална SWIFT асоциация („Rosswift“). Към 29 април 2021 г. почти 300 банки в Русия използват системата SWIFT (повече от половината от общия брой кредитни институции, регистрирани в Русия) – по брой потребители на Руската федерация тя е на второ място след САЩ. До средата на 2010 г. Русия представлява около 0,8% от общия брой транзакции в системата. В същото време делът на SWIFT във вътрешните сетълменти преди 5 години надхвърли 80%, но сега е спаднал до 20%.

Както Кайл Шостак, директор на американската инвестиционна компания Navigator Principal Investors, отбеляза по-рано, в обичайния смисъл, цялата страна не може да бъде изключена от SWIFT, но е реалистично да се блокира достъпът до системата на редица големи държавни банки. Тази мярка според него е много мощен лост за икономически санкции, като се имат предвид особеностите на руската банкова система. Той посочи, че прекъсването на връзката от системата може да засегне Sberbank, VTB, Promsvyazbank, Rosselkhozbank. Подобни действия ще създадат ефект на доминото и освен прекъсвания на вноса и износа поради невъзможност за извършване на транзакции по обичайния начин, ще доведат до проблеми за притежателите на руски кредитни и дебитни карти в чужбина.

Какви мерки се предприемат за минимизиране на последствията?

През 2014 г. Банката на Русия стартира в тестов режим Системата за финансови съобщения (SPFS), която може да предава данни във формат SWIFT, но не зависи от каналите си. През 2017 г. SPFS започна да работи изцяло, като предава съобщения за транзакции във всяка валута. Първоначално тя беше предназначен само за местни руски потребители, но до април 2021 г. към нея бяха свързани повече от 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia. Достъп до него имат и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария. Водят се преговори за сетълмент на SPFS с Китай. Към днешна дата в системата участват 399 потребители.

През 2020 г. месечният трафик на SPFS възлиза на 2 милиона съобщения, делът на системата във вътрешния обмен на финансови данни е 20,6%, изпреварвайки SWIFT. В същото време повече от половината от вътрешните финансови съобщения бяха предадени по други канали, включително Sberbank Finline.

Както посочи експертът на клуб „Валдай“, членът на Съвета по външна и отбранителна политика (SVOP) Александър Лосев, Русия ще може да намери алтернатива на SWIFT, ако западните страни решат да я изключат от тази система като санкции.

Според него в дългосрочен план перспективата на самата система SWIFT не е много добра, защото колкото повече звучат подобни заплахи, толкова повече алтернативни системи ще се появяват. Европа вече разработи система, подобна на SWIFT за търговия с Иран, Китай също разработи своя собствена. Според анализатора, Русия може да се свърже по-скоро с китайската версия.

Подобни статии

Външният дълг нарасна с 2,3 млрд. евро

Спрямо края на април миналата година, когато дългът на сектор Държавно...

Още в катергорията

Външният дълг нарасна с 2,3 млрд. евро

Спрямо края на април миналата година, когато дългът на...

Без 25 ст. отстъпка за горивата от 1 юли

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание...

Велев: Ако не се гласуват компенсации за тока, вадим снимките на виновните депутати

След компенсирането в държавната енергетика ще остане 1 млрд....