Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби

С тържествено честване художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил отбеляза 140 години от рождението на своя патрон. За годишнината в галерията е подредена изцяло нова експозиция, в която са включени около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба. Всичките са собственост на кюстендилската галерия, отбелязаха от там. За изложбата бяха реставрирани 55 произведения на Майстора, а други 280 – поставени в нови рамки, предава БТА.

За първи път три четвърти от експозиционната площ е затъмнена със специална материя над оберлихта, за да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител. Представени са подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет са непоказвани досега творби.

Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби - 2

Събитието съвпада с ежегодното връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ на 1 февруари, в деня на неговото рождение. От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов. Връчването на наградата се превърна в празник и събитие от национална величина, каза директорът на галерията Валентин Господинов. Новият носител на наградата е Атанас Парушев.

Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби - 3

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби - 4

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Изложбата на Йордан Кисьов, носител на Националната награда за живопис на името на Майстора 2020 година също бе открита в незавършената част на галерията.

Честването на годишнината на Майстора започва с поднасяне цветя пред паметника на Владимир Димитров – Майстора и посещение на неговата къща-музей в село Шишковци, община Кюстендил, последвано от поклонение и пред паметника на Майстора пред галерията в Кюстендил. Честванията в галерията са придружени от концерт с класическа музика, както и церемония по връчване на Националната награда за живопис на новия лауреат.

По повод 140 години от рождението на Майстора, Общината в Дупница и Историческият музей в града също организират изложба на графики на художника от художествения фонд на Община Дупница, която е разположена в малката зала на Общинската художествена галерия в Дупница.

Честват 140 г. от рождението на Майстора с непоказвани творби - 5

Подобни статии

Почина писателят Никълъс Еванс, чиято книга изстреля Скарлет Йохансон сред звездите

Никълъс Еванс е автор на легендарния роман "Повелителят на конете" Авторът на...

Още в катергорията

Голяма Богородица е!

Вижте кой има имен ден на 15 август На 15...