Петков: Още няма отговор кой продаде 22 600 мегаватчаса от Чирен на 4 февруари

Налице е извършено престъпление от страна на министъра на енергетиката, неспазвайки плана за действие в извънредни

Неадекватни действия от страна на министъра на енергетиката и на новият шеф на „Булгаргаз“, подкрепяни от министър-председателя Кирил Петков, довели до милиони загуби за държавата от продажбата на газ. Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той обясни, че капацитетът за съхранение и добив на газ за януари, февруари и март е разпределен на база стопроцентовия си обем по план за действие при извънредни ситуации. Проблемът е какво количество по този план се предоставя и какво – извън него. Това е за страната ни въпрос на престъпление. Обяснението с дисбаланса е нелепо, излишъците са още по-нелепо обяснение, коментира председателят на АБВ.

„На 14 февруари бяха продадени за месец март 77 500 мегаватчаса. Кой е имал смелостта да прогнозира какви ще са излишъците през март? Кой определи цената? Тези 77 500 мегаватчаса бяха продадени средно по 150 лева за мегаватчас. Днес цената е 340 лева“.

Румен Петков обясни, че с тази маневра българската държава и „Булгаргаз“ са на огромни загуби – само за 5 и 6 март загубата е 1 милион лева, на 4 март загубата е 400 000 лв., 3 март – 355 000 лв., на 1 и 2 март – по 125 000 лв. На фона и за сметка на тези загуби за държавата в резултат на тази продажба на 14 февруари обаче, някой е станал милионер, подчерта председателят на АБВ.

„Да обясняваш от 12 февруари, че се готвиш за война и на 14 февруари да продадеш 77 500 мегаватчаса е престъпление, за което министър-председателят не може да не е знаел, както и министърът на финансите. Смущаващо е, че министър-председателят стимулира подобни сделки“.

Румен Петков каза също, че въпросните 77 500 мегаватчаса от 14 февруари са продадени извън действащата програма за освобождаване на количества.

„На този въпрос няма отговор. Нито един търговец, по силата на тази програма, не може да купи повече от 1/3 от предлаганите количества. Имаме основание да считаме, че търговците не са били много и тази пропорция не е спазена. Още нямаме отговор и на въпроса на 4 февруари кой продаде 22 600 мегаватчаса от Чирен“.

Петков подчерта важността на въпроса – на кои са продадени количествата и има ли свързани компании между тях и има ли изнасяни количества в чужбина. И заяви, че налице е извършено престъпление от страна на министъра на енергетиката, неспазвайки плана за действие в извънредни ситуации.

Не трябва да ни карат да си затваряме очите и за престъпленията на Зеленски и шайката му

Румен Петков акцентира върху настоящия режим в Украйна и коментира пред медиите, че наред с цялата съпричастност към народа в държавата, Европа трябва да обърне внимание и на този факт.

„Цяла Европа трябва да знае – вероятно „доброволци“, като господин Брендо в Украйна има немалко – които са се сдобили с украинско гражданство и господин Зеленски ги брани. Господин Зеленски възпрепятства правосъдието в Европа“.

Петков подчерта световния принос на граждани на Украйна в различни области, като култура и спорт, но е категоричен, че това не трябва да ни кара да си затваряме очите за престъпленията на Зеленски и шайката му.

„Защото ако днес ние сме готови да кажем – нашият доброволец Брендо е лицето на България в Украйна, министър-председателят трябва да излезе и да каже – да, аз приемам това действие на господин Зеленски, подкрепям го и считам, че то е правилното. Министър-председателят и президентът трябва да са наясно – ако за тях този режим е европейска Украйна, да си даваме сметка какво означава това“.

В коментар за санкциите, Румен Петков заяви, че потърпевш не е режимът, който и да е той, но обикновените граждани.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков определи като добра стъпка инициираната среща на министър-председателя с руския посланик Н. Пр. Елеонора Митрофанова, но е на мнение, че ако подобни разговори не се проведат и с други посланици, които грубо се намесват във вътрешните ни работи, това говори за зависимости и слугинаж. Във фокуса на коментара му пред медиите бяха дипломатите от американското и украинското посолство.

Според Петков, трябва да бъдат предприети съответните дипломатически действия. Той даде  пример с украинския посланик, който обяви, че България изпраща в държавата му оръжия и самолети и това наложи контра обявление от българския премиер – че това не е вярно.

„Далеч съм от мисълта, че този посланик трябва да бъде изгонен. Но трябва ясно да се каже, че никой посланик няма пра во да лъже по този силно чувствителен за Европа, за света и на първо място, за България въпрос“.

Румен Петков коментира и мисията на американския посланик у нас.

„На американския посланик трябва да й бъде забранено да мисли за българската енергетика и то на най-високо правителствено ниво. Не може чужд посланик да ни каква какви и къде ядрени мощности да изграждаме, с какво гориво да работят те и т. н. Това е вмешателство във вътрешните ни работи, на което трябва да се сложи край “.

Подобни статии

Още в катергорията