Румен Петков: По Черноморието и Ямболско присъствието на бежанци е най-осезаемо и това поражда редица въпроси

Румен Петков припомни, че с началото на военните действия в Украйна голяма част от затворниците бяха освободени без всякаква мотивация

Ямбол и Бургас в годините са сред най-засегнатите региони – първо след епидемията от шап бяха избити хиляди животни, което доведе до тежък удар върху поголовието в България въобще. Първият удар на бежанската вълна, включително нелегалното превеждане на бежанци през България, беше понесен именно в Бургас и Ямбол. Това коментира председателят на АБВ Румен Петков на среща с актива на партията в Ямбол и представители на КП „БСП за България“ от региона.

Той добави, че в момента по Черноморието, в т. ч. и ямболския регион, присъствието на бежанците от Украйна е най-осезаемо и това поражда редица въпроси – от гледна точка на социалната среда, адаптирането на бежанците към нашите условия на живот и гарантирането на сигурността и спокойствието на всички живущи в региона, в т.ч. български, руски и украински граждани.

„Стоят големи въпросителни и пред туристическия сезон, защото една част от бежанците създават впечатлението, че се заселват трайно и
то точно по морското крайбрежие. И като че ли Европа няма единна политика, която да гарантира пропускането на хора, които не са бегълци от правосъдието в Украйна“.

Румен Петков припомни, че с началото на военните действия в Украйна голяма част от затворниците бяха освободени без всякаква мотивация. И Европа, вкл. България, продължаваме да нямаме отношение към тези, които очевидно са нарушили законодателството на Украйна.

Председателят на АБВ коментира, че в Украйна мъжете между 18 и 60 години нямат право да напускат държавата си. Такива представители обаче живеят доста охолно и в България, а и в останалите европейски държави. Това е пример за двойни стандарти, обясни Петков и подчерта, че последствията ще са за сметка на европейските граждани.

Същевременно Румен Петков бе категоричен, че ние сме длъжни от морална гледна точка да посрещнем бягащите от войната и да направим всичко по силите си за тях. Но това трябва да става на базата на ясни правила, които са за всички.

Подобни статии

Още в катергорията