САЩ увериха НАТО, че ще защитят всеки сантиметър от територията ѝ от руска атака

Блинкън се срещна с високопоставени представители на естонските власти в Талин днес – ден след като изслуша призивите на Литва и Латвия за повече подкрепа и по-голямо присъствие на войски на Съединените щати и НАТО за възпиране на Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приключва кратката си обиколка в трите балтийски държави, която има за цел да увери тези бивши съветски републики и настоящи членове на НАТО, че Алиансът ще гарантира сигурността им, на фона на продължаващата с пълна сила война на Русия срещу Украйна, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Блинкън се срещна с високопоставени представители на естонските власти в Талин днес – ден след като изслуша призивите на Литва и Латвия за повече подкрепа и по-голямо присъствие на войски на Съединените щати и НАТО за възпиране на Русия. „Ще защитаваме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО, ако бъде атакувана, ако е обект на агресия“, обеща държавният секретар на САЩ пред министърката на външните работи на Естония Ева-Мария Лийметс.

Тя от своя страна осъди руската инвазия, наричайки я пряка заплаха за Европа и особено за трите балтийски държави. „Тъй като ситуацията със сигурността в Европа се промени, ние трябва да продължим да укрепваме отбранителната и възпиращата позиция тук, в НАТО, особено на източния фланг“, подчерта Лийметс. Естонската премиерка Кая Калас призова всички руски и беларуски банки да бъдат изключени от международната разплащателна система СУИФТ (SWIFT) и употребата на криптовалутите в двете страни да бъде ограничена, за да не се използват пробойни в санкциите, предаде Ройтерс.

„Нашият фокус трябва да бъде върху пълната изолация на Русия от свободния свят“, заяви Калас на съвместна пресконференция с Блинкън. Докато войната в Украйна бушува, лидерите и на трите балтийски държави изразиха сериозна загриженост относно намеренията на руския президент Владимир Путин спрямо техните страни – бивши съветски републики които сега са съюзници на Запада, отбелязва АП. „Вече нямаме илюзии за Русия на Путин“, каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевич вчера в Рига. „Не виждаме никаква основателна причина да предполагаме, че Русия може да промени политиката си“, добави той.

Ринкевич заяви, че руското нахлуване в Украйна е показало на балтийските страни необходимостта от засилване на въздушната и бреговата отбрана и че Латвия би искала сътрудничеството ѝ с НАТО в областта на сигурността да бъде по-ефективно. Литовският президент Гитанес Науседа каза пред Блинкън във Вилнюс, че политиката на възпиране вече не е достатъчна и че сега е необходима „изнесена напред отбрана“. „Путин няма да спре в Украйна, ако не бъде спрян“, предупреди Науседа. Спомените за съветското управление са все още пресни в Прибалтика и след руското нахлуване в Украйна миналия месец НАТО бързо предприе действия за увеличаване на своето военно присъствие в тези страни на източния си фланг, а САЩ обещаха им допълнителна подкрепа, отбелязва АП.

Поддръжката за съпротивата на Украйна срещу руското нахлуване е осезаема и в трите балтийски държави. Украински знамена и други знаци на солидарност се виждат в много предприятия, по къщи, обществени сгради и автобуси. От Талин Блинкън ще замине за Париж, където днес ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон, за да обсъдят неговите неотдавнашни разговори за Украйна с Путин и усилията му да убеди руския си колега да прекрати конфликта.

Подобни статии

Ван И: Тайван не е част от САЩ, а е китайска територия

Той направи изявлението си по време на посещение в Бангладеш В последната...

Още в катергорията

Ван И: Тайван не е част от САЩ, а е китайска територия

Той направи изявлението си по време на посещение в...

Луфтханза: Най-тежкият хаос при полетите отмина

В четвъртък Луфтханза заяви, че очаква търсенето на полети...

Сирени за въздушна заплаха и експлозии отекнаха западно от Ерусалим

Това е първата въздушна заплаха в околностите на Ерусалим...