ТОП 10 на измамите на Бойко Борисов

Откакто влезе във властта през 2001 г. като главен секретар на МВР в правителството на Симеон Сакскобургготски, а след това като кмет на София и министър-председател в три кабинета, е имало не един случай Бойко Борисов да е обект на разследване.

Досега ставаше дума за сигнали за търговия с влияние, пране на пари, превишаване на власт, получаване на подкуп, изнудване. Нито веднъж обаче прокуратурата не откри основание да го привлече към отговорност, нито убеди обществото, че е разследвала добросъвестно.

Зависимостите излязоха наяве от изтекли в медиите аудиозаписи през годините. Неотдавна главният прокурор Иван Гешев беше сниман как си чати с пиарката на Борисов Севделина Арнаудова, въведена в телефона му като Pi Ar Sevi Boiko, и й праща усмивки, докато е на заседание на правната комисия в парламента, но прокуратурата отказа да разследва за какви отношения става дума.

Последно Борисов беше на разпит в началото на януари тази година за кюлчетата и банкнотите в чекмеджетата от спалнята му. Тогава той беше лаконичен, като заяви че „докато паднат [от власт], така ще бъде“, повтори, че не притежава злато и отказа подробности.

Този разпит се свързва със сигнал на гражданско сдружение „Боец“ до МВР от средата на декември 2021 г., в който се прави връзка между кюлчетата и твърденията на бившия хазартен бизнесмен Васил Божков за плащанията към Борисов и Горанов, за да продължи бизнеса му.

В средата на юли 2021 г., след като вече не беше на власт, бившият премиер също беше на разпит „за снемане на сведения“, като тогава причината не се разбра официално, но според неговите обяснения беше свързана със сигнал за заплаха от него към бизнесмен, стигнал до вътрешния министър Бойко Рашков.

Дневник“ припомня някои от случаите, в които бившият премиер беше разпитван, проверяван или няма официална информация дали е включен в разследването. Част от тях все още не са приключили.

Ето ТОП 10 на далаверите, в които е замесвано името на най-важния арестант в България днес:

1. Изчезналите пари за магистрала „Хемус“

По време на служебните правителства през 2021 г. се разбра, че управлението на ГЕРБ е платило предварително на фирма 60 млн. лв., предназначени за изграждането на лот 5 на магистрала „Хемус“, който няма да се строи скоро. Средствата са изтеглени в брой в банков офис и изнесени в сакове и чували от футболния съдия Борислав Колев.

Той се опита да сключи сделка с разследващите, като в замяна свидетелства за кого са били предназначени парите, но прокуратурата не се съгласи и обвини спецполицаите, че й оказват неправомерен натиск, като дори повдигна обвинение на началника на ГДБОП. Единственият обвиняем продължава да е Колев.

Точно преди Коледа вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че парите могат да заминат в куфари „за Дубай или някъде другаде“. Вместо да разпита бившите управляващи, прокуратурата призова министъра.

В четвъртък след арестите, вестник „24 часа“, без да се позовава на източници, написа, че акцията е и заради проверка на строежа на магистрала „Хемус“.

2. Къщата в Барселона и „Мис Бикини“

По сигнал от България каталунската полиция започна в края на 2019 г. разследване за международно пране на пари в големи размери чрез луксозен жилищен имот и магазин в Барселона, в който замесените до един имат връзка с Борисов. Живеещите в луксозната къща с охрана нямат видими официални източници на доходи, с които да направят подобни инвестиции и разходи.

Преди месец стана ясно, че испанските власти са изпратили на ДАНС доклад по разследването, което вече е прехвърлено в България. Досега прокуратурата не е напреднала особено, освен твърденията й, че е разпитала всички споменати в казуса, без на никого да е повдигнала обвинение, и че превежда друг испански доклад, получен от нея.

3. Чекмеджето с кюлчетата и пачките с евро и Мата Хари

През лятото на 2020 г. до медиите бяха изпратени анонимно снимки и видеоклип, на които се видяха пистолет, кюлчета злато и пачки с банкноти от 500 евро в нощното му шкафче в правителствената резиденция в Банкя, правени на различни дати и в различни години. Борисов излезе с версията, че това е нагласена работа от конкретна жена, която го е посетила в спалнята му, а после смени версията на „много жени, които са идвали“.

Без да е ясно какво е разследвала, прокуратурата прекрати делото още същата година. След като ГЕРБ падна от власт и след нова серия от снимки, през ноември 2021 г. държавното обвинение отново възложи проверка. Чак през декември 2021 г. беше поискано от БНБ да провери номерата и произхода на кюлчетата и пачките от чекмеджето на Борисов, въпреки че още през лятото в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ се яви агропроизводителят Светослав Илчовски, който разказа как бизнесмени са подарявали златни кюлчета на Борисов.

 

През януари тази година лидерът на ГЕРБ беше извикан на разпит в националната полиция, където заяви, че няма кюлчета и пачки. Разпитани по казуса са били и пиарката му Севделина Арнаудова и съпругът й, съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Тези разпити бяха по сигнал на гражданско сдружение „Боец“, в който се прави връзка между кюлчетата и твърденията на бившия хазартен бизнесмен Васил Божков за плащанията към Борисов и Горанов, за да продължи бизнеса му.

4. „Ще му размажа физиономията“

Няколко аудиозаписа, изпратени анонимно до медиите през юни 2020 г., разкриха разговори за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам.-министър.

През декември същата година специализираната прокуратура е разпитала няколко души, сред които главния прокурор Иван Гешев, предшественика му и тогавашен шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и Борисов и съобщи, че е отказала да образува досъдебно производство.

5. Сигналът на Васил Божков за 60 млн. рекет

Васил Божков, който е в Дубай от 2 години, след като прокуратурата атакува бизнеса му и му повдигна 18 обвинения, разказа оттам през 2020 г. и прати сигнал до държавното обвинение, че е бил обект на рекет години наред от управляващите от ГЕРБ.

Той посочи имената на Борисов и Горанов като получатели на подкупите, на Севделина Арнаудова като посредник, получавал парите, и на Менда Стоянова като изпълнител по отношение на промяна на законодателството за хазарта. До януари тази година не беше известно това да е разследвано от прокуратурата. Тогава всички, споменати от Божков, бяха повикани на разпит.

6. Спряната проверка във фабриката на Мишо Бирата

Запис на телефонен разговор през 2011 г. разкри как тогавашният премиер Борисов телефонира на шефа на митниците Ваньо Танов и му нарежда да изтегли проверяващите от пивоварната на Михаил Михов с думите: „Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не… Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Михов – бел. ред.), че няма да го закачам – няма да го закачам.“

Прокуратурата дълго време не разследваше случая по същество, а накрая го прекрати с мотива, че няма извършено престъпление, а Борисов си е направил самокритика.

7. „Не ми се подсмихвай, ти си го избра“

През април 2013 г. до медиите беше изпратен запис на разговор между бившия премиер Бойко Борисов, земеделския министър в кабинета му – тогава обвиняем за подкуп, злоупотреба със служебно положение и принуда – Мирослав Найденов, и тогавашния градския прокурор на София Николай Кокинов.

 

В него се чуваше, че се търси информация какво може да се случи с разследването срещу бившия земеделски министър и как да се повлияе, обсъждаха се и свидетели по делото, прокурорът изнасяше информация за разследвания, а бившият премиер получаваше нерегламентирано доклад за подслушването преди неговото обявяване. В записа се чу и че премиерът си е избрал главния прокурор Сотир Цацаров.

Прокуратурата не откри престъпления на Борисов, Кокинов и Найденов…

8. Аферата „Златното пате“

През октомври 2015 г. Борисов беше разпитан като свидетел в съда по дело за негов фалшифициран подпис, докато е бил кмет на София. През 2008 г. той подаде сигнал до прокуратурата, че чрез фалшифициран негов подпис е придобит незаконно терен в столичния район „Триадица“, отреден за детска градина „Златното пате“, от фирмата на Петър Драшков, брат на бившия заместник-шеф на ДАНС Иван Драшков. Продажбата е била одобрена лично с подписа на кмета Борисов, който твърдеше, че някой му го е фалшифицирал. Така и не се изясни дали печатът върху документа за продажбата е истински.

Заради изтичане на срокове в крайна сметка осъдена беше само помощничка на Драшков.

9. Убийството на Чакъра

През декември 2003 г. барети под ръководството на Борисов убиха барикадиралия се в дома си Тодор Димов-Чакъра. Той беше издирван, за да излежи присъда от 3 години затвор за въоръжен грабеж на обменно бюро. „Който стреля по полицаи, това ще му е съдбата“, каза тогава Борисов.

По-късно следствието прие, че Димов сам се е взривил с ръчна граната, а не е загинал от подпалването на къщата в резултат на обстрелването. По жалба на семействотоЕвропейският съд по правата на човека осъди България за убийството.

През пролетта на 2013 г. прокуратурата отново се зае да разследва случая. Борисов беше разпитан, но не беше обвинен, въпреки че според изводите на експертиза, направена след ексхумация на тялото на Чакъра, той не се е самовзривил, а е бил взривен, след което и запален, за да бъдат заличени следите, а заместник главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че „убийствени манипулации са маскирали смъртта на Чакъра преди десет години като самоубийство“.

10. Грабежът на века КТБ – 240 млн. за Бойко

През декември 2016 г. Нова излъчи интервю с предприемача Гриша Ганчев, като собственик на ЦСКА, в което разговорът се насочва към политиката и една историческа случка, на която бизнесменът е присъствал.

Той е свидетел на разговор между Цветан Василев и Бойко Борисов в гаража му в Банкя. Това се случва преди да фалира КТБ, през юни 2014 г., когато банкерът моли Ганчев да го закара при Борисов, крие се легнал в колата му, защото го следят.

В онзи момент Борисов е бивш премиер, на власт е правителството на Пламен Орешарски. Според Ганчев целта на тази среща е Цветан Василев да търси помощ от бившия премиер, защото има атака срещу банката. Тогава мустакатият бизнесмен обяснява на Борисов, че през годините е дал общо 240 млн. лева на Александър Сталийски, който взимал парите с обяснения, че са за него.

Бойко отговаря, че Василев не го е черпил и едно кафе, не се е виждал с него 4 години.

И че бил свален от власт от самия Василев, които пращали пред дома му да го дебнат телевизионни екипи (визира закритата ТВ7 с Бареков, който от приятел на Борисов обръща палачинката и започва да го атакува след началото на февруарските протести през 2013 г., които довеждат до оставката на правителството).

 

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...