Гърция: Падат голяма част от COVID ограниченията

От 1 май до 31 август няма да е необходимо да се представят сертификати за ваксинация срещу коронавирус

Редица ограничения срещу Ковид в Гърция ще бъдат облекчени, по-специално необходимостта от представяне на сертификати за ваксинация срещу коронавирус на входа на заведения за обществено хранене, магазини за хранителни стоки и други обекти. Мерките ще бъдат отменени от 1 май до 31 август. Това съобщи в телевизионно обръщение гръцкият министър на здравеопазването, Танос Плеврис.

„От 1 май до 31 август няма да е необходимо да се представят сертификати за ваксинация срещу коронавирус, като новите решения за тази мярка ще бъдат взети на 1 септември. От 1 юни носенето на защитни маски в закрити помещения ще бъде отменено. От 1 май в училищата ще бъде премахнато самотестването с помощта на комплекти за Ковид -19, раздавани безплатно в аптеките на ученици и студенти. След Великденската ваканция учениците ще се върнат в училище без самотестване“, каза министърът, цитиран от БГНЕС.

В същото време от 1 май само неваксинираните работници ще трябва да се подлагат на бързи тестове веднъж седмично, уточни министърът. От 1 май до 31 август всички ограничения за броя на хората в ресторанти, кафенета, кина, стадиони и други обществени места ще бъдат премахнати и ще бъде разрешено 100% обитаване.

Въведената по-рано глоба от 100 евро за неваксинирани граждани над 60-годишна възраст също ще бъде отменена от 15 април.

„Великден ще се празнува при сегашните мерки с препоръката да се носи маска само там, където има много хора“, добави министърът, предаде BG ON AIR.

Подобни статии

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група Хизбула заяви,...

Още в катергорията

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на...