Завръщане към нормалния живот, край на извънредната обстановка

Остава изискването за сертификат при влизане в България

„Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година, когато за първи път беше обявена извънредната епидемична обстановка. COVID-19 ще остане известно време и трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без извънредна обстановка“, заяви здравната министърка Асена Сербезова. Ако се налага, занапред тя все пак ще може да издава заповеди за нови COVID мерки – след съгласуването им с главния държавен здравен инспектор.

„Силно препоръчително“

Както обясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след отпадане на извънредната епидемична обстановка силно препоръчителни остават спазването на дистанция и носенето на защитна маска в градския транспорт, в лечебните заведения, както и при струпване на много хора.

Кои мерки отпадат

Считано от 1 април, маските няма да са задължителни дори на закрито, отпада изискването за спазване на физическа дистанция, няма ограничения за броя хора, които могат да се събират на едно място, подновяват се присъственият учебен процес и свижданията в болниците, отпада изискването за дистанционна работа на 50% от персонала. От 1 април няма няма да работят и COVID-зоните.

Кои мерки остават

Остава изискването за сертификат при влизане в България. Запазват се и задължителните изолация и карантина. При заразени с коронавируса карантината е 10 дни, а при контактни – 7.

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...