Кулеба поиска военна помощ за Украйна и в Народното събрание

Там той проведе разговор с председателя на най-висшия законодателен орган Никола Минчев и участва в закрито заседание на комисията по външна политика

„Правителството и парламента на България знаят перфектно какво иска Украйна. Но ние подхождаме с уважение към политическата ситуация в България и оставяме на парламента и правителството да решава как, с какво и кога да подкрепят Украйна“, коментира пред представители на медиите в кулоарите на Народното събрание украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Той продължи поредицата си от официални разговори в рамките на визитата си в София. След като във вторник проведе срещи с премиера Кирил Петков и външния министър Теодора Генчовска, след срещата си в сряда сутринта с държавния глава Румен Радев, Кулеба влезе в Народното събрание. Там той проведе разговор с председателя на най-висшия законодателен орган Никола Минчев и участва в закрито заседание на комисията по външна политика.

„Когато водиш война, се нуждаеш от всичко – от патрони до бойни самолети. Отправихме едни и същи искания към всички държави членки на НАТО, България ги знае. Аз уважавам вътрешнополитическата ситуация, но искам да кажа – тези, които не ни помагат днес, помагат Русия“, добави той.

Украинският първи дипломат изрази задоволство от проведените срещи с министър-председателя Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и президента Румен Радев.

„България направи много от политическа гледна точка за европейската ни интеграция, отнесохте се много добре с бежанците ни. И отново – що се касае до военна подкрепа, взимам предвид вътрешнополитическата ситуация у вас и оставям решението на правителството ви“, каза още Кулеба, цитиран от news.bg.

И въпреки нееднократното му акцентиране върху това, че уважава „вътрешнополитическата ситуация“ в България, украинският министър отново подчерта: „Тези, които се колебаят, които говорят против помощта с оръжия и друго военно оборудване за Украйна, те фактически подкрепят руската агресия и убийствата на нашите граждани“.

Самият Кулеба не е поставял ребром въпроса за доставка на оръжие в рамките на закритото заседание на Външна комисия в НС, но въпросът е бил обсъден, като вносителите на двете предложения за отпускане на такава помощ – „Демократична България“ и ГЕРБ са изразили позициите си по темата, стана ясно от думите на външния ни министър Теодора Генчовска.

И още – при разговорите вчера във Външно министерство тази тема не е била дискутирана, но после е влязла сред темите при разговорите между Кулеба и Кирил Петков, стана ясно от думите на външния ни министър.

Подобни статии

Митрофанова: Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

“Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират...

Още в катергорията

Костадинов: Петков е опасен за управлението на страната, превръща ни в пушечно месо

“Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва...

НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ! Киро скимти пред Митрофанова, моли, тя да оттегли нотата си. Този не знае къде се намира!

След като публикувахме нотата, която руският посланик Еленеора Митрофанова...