Маджаров: Настояваме за ясни гаранции за повишаването на доходите на лекарите

По думите му трудно може да се определи минимумът, който един лекар в България трябва да получава, но за да бъде равностоен с европейските си колеги, това трябва да е не по-малко от 2 хиляди евро

Настояваме за анекс с ясна формулировка, гарантираща повишаването на доходите на здравните специалисти. Това каза в ефира на „Денят на живо“ по NOVA NEWS председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Искаме да има анекс към договора с НЗОК, който да гарантира, че една не малка част от повишението на цените, ще отиде за повишение и на доходите в лечебните заведения. Някои асоциации казват, че такава клауза би била незаконна, но нека съдът да прецени това. Други години също са се подписвали такива клаузи, дори е имало задължение болниците да харчат определени средства за лекарства“, обясни той.

По думите му трудно може да се определи минимумът, който един лекар в България трябва да получава, но за да бъде равностоен с европейските си колеги, това трябва да е не по-малко от 2 хиляди евро.

Маджаров обясни, че договореното към момента увеличение на възнагражденията в колективния трудов договор се подписва от всяко лечебно заведение.

„В крайна сметка заплатите на лекарите и на медицинските сестри, които са изключително ниски на фона на европейските, са функция и дейност на лечебните заведения. Те зависят от това къде работи лекарят, какви конкретни задачи има лечебното заведение, колко отделения има и т.н. Има много фактори, отнасящи се към всяка една болница. Нашата задача е да договорим по-добри цени на заплащане на услугите“, каза още той.

Председателят коментира още, че БЛС постигна не малко в борбата за увеличение на заплатите.

„Средното увеличение на всички клинични пътеки е около 25%, за някои сектори дори повече. Инфлацията обаче изяжда тези пари. Настоявахме още в началото на годината да има увеличение с 25%, което сега изглежда по съвсем различен начин“, уточни той.

През днешния ден медици от ИСУЛ отново излязоха на протест. Д-р Адриан Симеонов от „Александровска болница“ обясни, че настояванията са за ясна методика, по която парите да стигат до работещите в здравната система.

„Протестите започнаха преди не малко време, стигнахме до положение, в което не можем да търпим повече. дадохме отсрочка на МС да вземе решение по каква методика ще се разпределят парите. Искаме да знаем и как ще се определят парите за центовете за спешна медицинска помощ, там все още няма бюджети. Настояваме за ясна методика и ясно да се декларира как финансите ще влязат и ще стигнат до работниците“, обясни той.

Кадър: NOVANews

Подобни статии

Байрактаров: Ситуацията загрубя! Кирил Петков ни вкарва във война с Русия

“Така се случва, когато управляващите на една суверенна държава обслужват интересите...

Още в катергорията

Байрактаров: Ситуацията загрубя! Кирил Петков ни вкарва във война с Русия

“Така се случва, когато управляващите на една суверенна държава...

Паргов: БСП да задейства имунната си система, за да не изпадне от ранглистата

Паргов обясни, че вчерашното публично обръщение на 17 знакови...