Начините, по които правим почивката стресираща

Почивката може да бъде чудесен метод да се отпуснете, но често начинът, по който подхождаме към пътуването, го прави всичко друго, но не и релаксиращо. Всъщност, много от нашите навици предизвикват доста стрес

Точно както имаме нужда от сън всяка нощ, за да се презаредим, така имаме нужда от по-дълги периоди на почивка, за да се отдалечим от ежедневната работа, пише Profit.bg.

Вместо да мислите за ваканцията като за време просто да обновите енергията си, за да попаднете в същия водовъртеж на ежедневието, мислете за нея като за време, в което всичко, върху което работите, научавате и усвоявате в ежедневието си, ще се утвърди, а почивката ще подобри качеството ви на живот като цяло.

Вижте няколко навика, които добавят излишен стрес към почивката:

Свръхпланиране

Преследването на график е начин номер 1 да превърнете релаксиращата ваканция в стрес. Почивката е времето, през което не трябва да имате никакви ангажименти. Това означава, че може да отделите време за безцелно скитане, ще откривате магазини и кафета или пък ще изкарате един ден на плажа и най-накрая ще завършите книгата, чието прочитане отлагате с месеци.

Пропускане на хранене

Пропускането на хранене е друг лош навик, на който много хора стават жертва. Това често върви заедно с планирането на твърде много дейности на ден и почти гарантира, че ще бъдете стресирани. Ако сте решени да планирате всяка минута от деня си, не забравяйте да сложите и хранения между туристическите атракции. Най-малкото носете достатъчно закуски със себе си.

Прекалено строги сте с маршрутите

Точно както трябва да избягвате да планирате твърде много дейности всеки ден, също трябва да се опитате да се откажете от идеята да се придържате точно към това, което сте планирали. Прекалено строгият график е най-стресиращият ваканционен навик.

Бъдете отворени за спонтанност по време на пътуванията си и не се разстройвайте, ако нещо не върви по план. Насладете се на начина, по който нещата се развиват естествено и на вълнението, което носи това.

Проверка на работния ви имейл

Мислите си: „Просто ще проверя имейла си, докато съм извън офиса“, но виждате известие, че нещо се е объркало и изведнъж мозъкът ви се връща в работен режим.

Наистина, да се изключите често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но да се ядосвате за работа по време на ваканция може да означава проваляне на цялото преживяване. Не гледайте входящата си поща и вярвайте, че всичко, което трябва да бъде направено, може да се свърши и след като се върнете. Ако нещо е наистина спешно, така или иначе, ще получите обаждане.

Сравнявате вашето пътуване с това на други хора

Като цяло, ние постоянно изпитваме нужда да покажем ваканцията си, особено когато другите ни питат какво сме правили или видели. Сравнението с нашите познати се простира до приемането на ваканцията като демонстриране на социален статус.

Повечето от нас са прекарали повече време, отколкото бихме искали да признаем, превъртайки снимки от ваканцията на приятели в Instagram. Но е важно да запомните, че акцентите от пътуването на други хора нямат отношение към вашия опит.

Само защото не можете да си позволите стая в хотела с фантастично изглеждащ басейн, който сте видели в нечий социален профил, не означава, че вашата ваканция, по своята същност, е по-малко невероятна от тяхната. Фиксирането върху тези сравнения е рецепта за катастрофа.

Не планирате нищо

Понякога, тръгвайки на ваканция, сме толкова изтощени, че не планираме абсолютно нищо. Мислим си, че ще спим, ще пием коктейли и ще се върнем напълно възстановени. Но когато ежедневието ни е заето, този вид празно безвремие може да има обратен ефект. Можем да се събудим и да изпитаме чувство на страх, като знаем, че няма нищо насрочено за днес, утре или за следващия ден.

Вместо това направете кратък списък с няколко основни обекта или ресторанта, които искате да посетите, направете няколко резервации предварително, ако са необходими, но не прекалявайте.

Отхвърляте навиците си

Ако има определени навици, които ви поддържат здрави вкъщи, вероятно е да ги изоставите веднага щом заминете на ваканция, което ще причини ненужен стрес. Например, ако знаете, че редовните физически упражнения ви поддържат по-фокусирани и по-балансирани психически, не е най-добрата идея да правите седемдневна почивка от тях.

Намерете начини да промените рутината си, за да се чувствате повече „като на почивка“. Може би ще направите дълга разходка по плажа или лек крос в парка. Ако обичате да медитирате или да водите дневник, когато сте у дома, опитайте се да отделите малко време, за да се придържате към тези аспекти на рутината си по време на пътуването.

Резервирате само най-евтините опции

Бюджетите за ваканция невинаги подлежат на договаряне, но можете да коригирате приоритетите си в разходите, за да осигурите по-малко стресиращо преживяване. Вместо да се храните всеки път в хубав ресторант, насочете част от тези средства към транспорта и настаняването и разгледайте местните опции за улична храна.

Задаване на нереалистични очаквания

Всички искаме ваканциите ни да бъдат възможно най-близо до перфектните. Но реалността невинаги е такава, така че бъдете реалисти. Ако знаете, че пътуването с цялото семейство предизвиква стресови фактори, подгответе се емоционално и направете план за нещата, когато обстановката стане твърде нагорещена.

Самото пътуване може да бъде стрес. Пригответе си търпение и признайте, че авиокомпаниите, хотелите и ресторантите по време на вашата ваканция правят всичко възможно, за да ни обслужат, а понякога неочакваните предизвикателства не зависят от тях.

Подобни статии

Времето днес 13.08.2022

Днес преди обяд над Западна и Централна България облачността ще е...

Още в катергорията

Времето днес 13.08.2022

Днес преди обяд над Западна и Централна България облачността...

Хороскоп за 13.08.2022

Овен Мислите си, колко прекрасно би било, ако неочаквано е...

Времето днес 12.08.2022

Днес в източните райони ще е предимно слънчево. Над Западна...