Разкриха влиянието на психичните заболявания върху ефекта от ваксинацията срещу COVID-19

Калифорнийският университет установи ефекта на психозата върху ефекта от ваксинацията срещу COVID-19

Калифорнийският университет установи ефекта на психозата върху ефекта от ваксинацията срещу COVID-19

Американски учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско разкриха влиянието, което психичните заболявания оказват върху ефекта от ваксинацията срещу COVID-19,пише Лента.ру, предава fakti.bg.

Оказва се, че психозата, биполярното разстройство и наркоманията влияят на риска от заразяване с коронавирусна инфекция след ваксинация: той се увеличава с 14 процента. Резултатите от изследването са публикувани официално в списание JAMA Network Open.

За да стигнат до това заключение, експертите са анализирали данните на повече от 250 хиляди души, които са били ваксинирани срещу COVID-19 и поне веднъж са преминали теста за наличие на вирус или антитела в тялото.

В същото време половината от участвалите в изследването са били диагностицирани с проблеми с психичното здраве.

Оказало се, че при пациенти над 65 години с психоза, биполярно разстройство, адаптивно разстройство и тревожност шансът да се разболеят се увеличава с повече от една четвърт в сравнение с хората със здрава психика. Хората под 65 години са имали 11 процента по-малко психични заболявания. Освен това, колкото по-млад е пациентът, толкова по-малка е вероятността да се зарази.

Разкриха влиянието на психичните заболявания върху ефекта от ваксинацията срещу COVID-19  - 3

През февруари 2022 г. американски експерти от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис откриха опасни последици за психичното здраве за тези, които са имали коронавирусна инфекция: те са с 35% по-склонни да страдат от тревожни разстройства и почти 40% по-вероятно да изпитат депресия.

Подобни статии

Времето днес 08.08.2022

Днес ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се...

Още в катергорията

Времето днес 08.08.2022

Днес ще е предимно слънчево. Около и след обяд...

Хороскоп за 08.08.2022

Овен Днес за Вашия любим човек няма да бъде лесно...

Хороскоп – 7 август 2022 г.

Овен Тази неделя побързайте да замете своето място в нечие...