Украински самолети товарят зелени сандъци на летищата в София и Бургас

В рамките на 3 дни това е вторият АН-124 у нас

Малко преди 22 ч. в четвъртък районът на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе. Час по-късно те са на перона на летището, близо до украинския АН-124. В полунощ камионите качват завития с брезент извънгабаритен товар на борда. Електрокари започват да товарят зелени сандъци на самолета, съобщават от bTV.

Около 7 ч. сутринта в петък, след като беше натоварен, украинския самолет напусна София, за да кацне в Жешов, Полша – летище, което се намира само на 78 км от границата с Украйна.

bTV попита министъра на икономиката Корнелия Нинова възможно ли е да оказваме военна помощ на Украйна през Полша, преди гласуването в парламента. Тя отговори, че не е възможно и това не се прави.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че България директно не изпраща оръжия към Украйна. Той обяви още, че не се изнася пряко за Киев и не е възможно това да става зад гърба му.

„Все пак имайте предвид, че в тази комисия, която разрешава търговията, участват военното разузнаване, външното министерство, вътрешно министерство, Министерство на отбраната и накрая Министерство на икономиката. Всички тези служби да не знаят и да се прави нещо нелегално – категорично не“, коментира Нинова.

В рамките на 3 дни това е вторият АН-124 у нас. Товарните самолети, кацащи в България в последни дни, са съветско производство на украинската компания „Антонов“. Това е държавна компания за транспорт на свръхтежки товари или военна техника. Самолетът е с внушителни размери – отстъпва единствено на най-големия товарен самолет в света – АН-225 Мрия, или „мечта“ в превод от украински, който бе разрушен при боевете край Киев. При проверка на bTV около 17 ч. днес един от двата товарни самолета каца и в Бургас, отново с начална точка летище Жешов, Полша. Летище Жешов се превърна в едно от най-натоварените от началото на войната в Украйна.

Подобни статии

Русия спря туристическите визи за българите

Русия с ответен удар към България след изгонването на 70 дипломати. Кремъл...

Още в катергорията

Русия спря туристическите визи за българите

Русия с ответен удар към България след изгонването на...

Прокуратурата разследва Лена Бориславова

Документи показват, че Бориславова е получавала от ББР възнаграждение...