Янев: Правителството на Петков е с непредвидим като времетраене живот, но най-вероятно той ще бъде кратък

“България е суверенна държава, която трябва да има своя позиция по важните за националния интерес въпроси и едва след това да се съобразява с ценностите на ЕС”, заяви Стефан Янев

Правителството на Кирил Петков е с непредвидим като времетраене живот, но най-вероятно той ще бъде кратък. Това управление ще се срути под тежестта на разнородната коалиция. Сега тя се крепи единствено на близостта до ресурсите на властта и несигурността на електоралните нагласи при нови избори. По начина, по който функционира този кабинет, прави грешки, които ще доведат до неговото разпадане, прогнозира доскорошният министър на отбраната и неотдавнашен министър-председател на последните две служебни правителства Стефан Янев, съобщи dnes.dir.bg.

България е суверенна държава, която трябва да има своя позиция по важните за националния интерес въпроси и едва след това да се съобразява с ценностите на ЕС. Така Янев коментира обвързването, което Европейската комисия направи между отпускането на пари за България по Плана за възстановяване и устойчивост и вдигането на българското вето върху преговорите със Северна Македония за членство в ЕС. Янев допусна, че е възможно Кирил Петков да води задкулисни преговори по темата. Според него премиерът е поел ангажименти, които остават неясни включително и за част от партиите в управляващата коалиция.

Стефан Янев е категоричен, че 18 години след приемането ни в НАТО, България системно не инвестира във въоръжените си сили. Според него тази тенденция трябва да се промени, за да гарантираме собствения си суверенитет. Янев припомня, че като министър на отбраната е поискал от Министерския съвет и Народното събрание да подкрепят дългосрочен план за превъоръжаване на армията, който да не е обвързан с годишните бюджети. Янев мисли, че обявеното намерение на Драгомир Заков, който го смени като министър на отбраната, за непопулярни решения в армията означава, че фокусираното финансиране за изграждане на смислени въоръжени сили отново няма да се случи.

Снимка: БГНЕС

NBOX.BG вече в Telegram

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...