Александър Вучич ще преговаря лично с Путин за руския газ

Преди това президентът съобщи, че Сърбия започва преговори с „Газпром“ за нов дългосрочен газов договор, а също отбеляза, че сръбската икономика на 100 процента зависи от газа от Русия, затова Белград се надява на добра цена в предстоящите газови преговори с Москва

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в понеделник пред журналисти, че преговорите с руската страна за газа ще се състоят на 26 или 27 май, съобщи ТАСС, предаде fakti.bg.

Тук има много сложни въпроси. На нас ни предстоят преговори с руската страна, вярвам, в четвъртък или петък. Тогава ще знаем повече, заяви Вучич.

Преди това Вучич каза, че се надява на 25-26 май да поговори с руския президент Владимир Путин по въпроса за купуването на руски газ. Вучич изрази надежда, че телефонният разговор с президента на Руската федерация ще бъде в сряда или четвъртък.

Отговаряйки на въпроси на журналисти за предстоящия телефонен разговор с Владимир Путин, Вучич отбеляза, че за Белград са важни три фактора – обемите на доставка, цената и надеждността на снабдяване. Аз не мога да знам за какво Путин ще ме пита, но аз знам какво ще го питам аз. За мен са важни три неща – количеството газ, цената на газа и надеждността на снабдяване с газ, разбира се, ще се разговаря и за всички останали въпроси, но аз знам кои теми са важни за мен, каза Вучич.

Преди това президентът съобщи, че Сърбия започва преговори с „Газпром“ за нов дългосрочен газов договор, а също отбеляза, че сръбската икономика на 100 процента зависи от газа от Русия, затова Белград се надява на добра цена в предстоящите газови преговори с Москва.

Вучич изрази мнение, че цената на руския газ за Сърбия по новия договор, ако тя се базира на нефтената формула, би могла да бъде от 450 до 619 долара. Действието на досегашния договор за доставка на руски газ завършва на 31 май. От 1 януари „Газпром“ започна да доставя газ в Сърбия по нов маршрут. От Русия газът се транспортира по морския газопровод „Турски поток“ и след това върви по територията на Турция, след това по националната газопреносна система на Българи той постъпва в Сърбия.

Подобни статии

Папата: Нямам рак и не планирам скоро да се оттегля

Папа Франциск отхвърли всички спекулации, че планира да подаде оставка в близко бъдеще,...

Още в катергорията

Папата: Нямам рак и не планирам скоро да се оттегля

Папа Франциск отхвърли всички спекулации, че планира да подаде оставка в...

Германия е изправена на ръба на енергийна криза

Ръководителят на германския енергиен регулатор: 15 милиарда евро няма...