Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация от кредитните консултанти.

Десислава Николова от сайта „Моите пари“ уточни, че от началото на годината много трудно може да се вземат заеми с фиксирана лихва. „Обикновен те са за срок от 3 до 5 години, но сега отпускането им е силно ограничено. Подобни договори се одобряват само за хора с големи доходи или пък лихвата се фиксира на много високо ниво“, казва тя.

От началото на годината годината броят на изтеглените кредити е с 1/10 по-голям спрямо същия период на 2021 г., сочи банковата статистика, предава „СЕГА“.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Според Тихомир Тошев от „Кредит център“ средната сума, която се тегли като ипотечен заем за покупка на жилище, сега е 135 000 лв., а на потребителските кредити – около 20 хиляди. Десислава Николова пък каза, че на потребителските за година тя се е качила от 15 000 на 19 000 лв. Едновременно с това обаче и срокът на изплащането нараства от 6 на 7 години.

Николова припомни, че през март (месецът след началото на войната) е имало бум от 38,5% на годишна основа на сумата на отпуснатите потребителски кредити. „Това е изненадваща тенденция, защото при такива събития хората би трябвало да се ограничат, а дори спрямо февруари има също силно нарастване. Може би са решили да избързат, докато лихвите не тръгнат да се качват. Да не забравяме, че подобни кредити от много банки вече се отпускат без поръчители. От друга страна е възможен и вариантът високата инфлация да кара хората да покриват някои свои разходи с помощта на заеми“, поясни Николова.

Подобни статии

Корнелия Нинова: От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги

Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата...

Още в катергорията

Корнелия Нинова: От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги

Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането...

Външният дълг нарасна с 2,3 млрд. евро

Спрямо края на април миналата година, когато дългът на...

Без 25 ст. отстъпка за горивата от 1 юли

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание...