БСП иска 0% ДДС за хляба и таван на газа на днешните нива

„Ще продължим да настояваме минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли на 760 лева. Ще продължим да настояваме за необлагаемия минимум, в рамките на една работна заплата. Това не намира широка подкрепа в коалицията, но ще го отстояваме”.

Това заяви Георги Свиленски от БСП преди днешния коалиционен съвет, който ще обсъжда антикризисните мерки, съобщава „Епицентър“.

БСП ще настоява компенсациите за повишените цени на ток и горива да влязат в сила с настоящата актуализация.

„Още тази седмица ще разпишем необходимите законодателни инициативи, за да могат да бъдат приложени тези мерки, които включват и облагане на свръхпечалбите на производителите на електроенергия”, заяви Свиленски.

БСП ще настояват понижаване на ДДС за малката потребителска кошница и пълно отпадане на ставката за хляба.

„Безплатните детски градини продължават да действат като мярка, тя ще продължава и в следващите години. Ще разпишем още тази седмица необходимите законодателни инициатива, за да може да бъде компенсиран бизнесът“, добави той.

Борислав Гуцанов каза, че БСП ще настоява за таван на цената на газа на сегашните нива. „Всичко, което отива нагоре, да бъде поето от държавата”, каза Гуцанов. БСП иска да се водят преговори с всички възможни доставчици на газ, включително с „Газпром“.

Най-вероятно още следващата седмица ще бъде вкаран закона за свърхпечалбите освен на производителите, така и на търговците на електроенергия.

„Около 15% е нормалната печалба навсякъде по света”, смята Гуцанов.

От БСП подкрепят мярката за 25 стотинки на литър гориво. „Хубаво е в момент на криза обществото да получи подкрепа от държавата”, каза Свиленски. „За ДДС на топлинната енергия – разбира се, че подкрепяме. Това ще свали с 11% сметките за парно и топла вода”, каза Свиленски.

Подобни статии

От КНСБ отчитат близо 45% поскъпване на основните стоки и услуги

„Дори и да има известно намаление на някои ключови стоки и...

Още в катергорията

От КНСБ отчитат близо 45% поскъпване на основните стоки и услуги

„Дори и да има известно намаление на някои ключови...

Русия спря туристическите визи за българите

Русия с ответен удар към България след изгонването на...

Прокуратурата разследва Лена Бориславова

Документи показват, че Бориславова е получавала от ББР възнаграждение...