Важно за хората с алергии

Основен алерген ще бъде отново поленът на тревите от сем. Житни

Новата седмица ще бъде с висока концентрация на полени във въздуха. Прогнозата и данните за поленовия фон се изготвят всяка седмица от Мариела Христова – биолог от лаборатория “Алергия” към НЦЗПБ (Националният център по заразни и паразитни болести).

През следващите дни краткотрайни валежи и гръмотевици ще има само на отделни места. Така във въздуха ще се повиши концентрацията на алергизиращ цветен прашец. Основен алерген ще бъде отново поленът на тревите от сем. Житни. Продължават да цъфтят и иглолистните, отделящи огромно количество прашец, който не алергизира, но силно зацапва повърхностите.

Пухчетата на тополите, които също силно се забелязват, на практика не са алергизиращи, само дразнят механично, когато попаднат в носа, очите и устата. Освен това всяка година тополите цъфтят заедно с тревите от сем. Житни и така дискомфортът причинен от тревите лесно се приписва на тополите, информира bTV.

Събота и неделя очакванията са дъждът да изчисти въздуха от всякакви полени и да донесе спокойствие на всички алергични.

Подобни статии

Времето днес 02.07.2022

Днес ще бъде предимно слънчево, но след обяд и вечерта над...

Още в катергорията

Времето днес 02.07.2022

Днес ще бъде предимно слънчево, но след обяд и...

Хороскоп за 02.07.2022

Овен Нека днешният ден стане изключителен повод за това, да...

Хороскоп – 1 юли 2022 г.

Овен През този ден наблегнете на физическата активност. Имате нужда...