Васил Димитров от „Евролаб“ ще сезира прокуратурата, след като депутат от ПП заговори за подкуп и контрабанда

Ескалира напрежението около лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево“, след като правителството реши да я затвори

 

„10 години една фирма, избрана по неясен начин от министъра на земеделието през 2012 г. е осъществявала три дейности, които са свързани със санитарния контрол на границите“, съобщи в предаването „Лице в лице“ Росен Костурков – депутат от „Продължаваме промяната“. По думите му, за да продължи да осъществява дейността си, фирмата е предложила два пъти подкуп на директора на БАБХ.

„Трудно успяваме да извадим тази фирма от тези помещения, не иска за напусне. Те твърдят, че имат редовен договор. Сега с помощта на областния управител на Хасково ще пристъпим към принудително изваждане“, обяви още Костурков.

Визираната фирма от Костурков е „Евролаб 2011″. Нейният управител Васил Димитров изпрати съобщение до медиите, в което посочва твърденията на депутата от „Продължаваме промяната“ като лъжа и съобщава, че ще сезира прокуратурата за казаното.

Няма налично описание.

„Ще поискаме право на отговор, за да разкаже за безпрецедентния натиск срещу фирмата, както и лъжите, които управляващите се опитват да лансират по адрес на работата на лабораторията. Ще търси персонална отговорност от Росен Костурков по съдебен път“, пише Васил Димитров.

„Колкото и лъжи и спекулативни твърдения да се изговорят, това няма да промени истината“, пише в заключение Васил Димитров – управител на затворената от властите лаборатория.

Припомняме, че по-рано днес Васил Димитров даде импровизиран брифинг от ГКПП “Капитан Андреево”, където обяви, че държавата е спряла работата му. С документи Димитров показа пред медиите как правителството на практика е попречило единствената лаборатория на границата да изпълнява задълженията си.

Димитров показа и заповед от БАБХ, с която се определя Централната лаборатория за изследване на пестициди за действаща в момента, а не досега действаща „Евролаб“. По този начин чрез БАБХ тайно се пробутват нови фирми на превозвачите, които внасят плодовете и зеленчуци от Турция, с цел посочените частни дружества да ги представляват пред държавните органи. А дейността на „Евролаб“ е прекратена от 20 май.

„Опитват се да ни вземат бизнеса, а държавата разпъва над частен интерес“, заяви пред медиите Васил Димитров.

Промените, предприети от правителството, не само неоснователно отнемат бизнеса на Димитров, но и драстично оскъпяват и забавят услугите, които лабораторията му е извършвала. Наред това се създава и пълен хаос на границата.

Ако досега се е плащало по 420 лв. с ДДС, то сега държавната лаборатория прибира по 510 лв. с ДДС, т.е. с 90 лева повече. Отделно че времетраенето е с 10 часа повече, тъй като пробите се карат в централната лаборатория в София, а на място „Евролаб“ ги е извършвала за около час – два.

Много скоро ще разкрия кой стои зад това, заяви Васил Димитров. Припомняме, че шефът на лабораторията на границата от няколко дни алармира, че държавата прави всичко възможно, за да сложи неправомерно ръка върху бизнеса му.

Работещи на граничния пункт смятат, че хаосът с тировете, след като Агенцията пое контрола по извършване на пробите, се прави нарочно. Идеята, смятат те, била да се покаже, че държавата не може да овладее процеса и затова ще отдаде пак дейността, но  на други частни фирми,  избрани по неясни правила и критерии.  Именно това навежда на мисълта, че се рекетира един бизнес, за да се даде път на други играчи.

 Четете актуалните новини на NBOX.bg и в Telegram

Подобни статии

Председателят на партия МИР Симеон Славчев обяви, че е получавал заплахи

Председателят на партия "МИР - Морал, Инициативност, Родолюбие" Симеон Славчев обяви...

Още в катергорията

Председателят на партия МИР Симеон Славчев обяви, че е получавал заплахи

Председателят на партия "МИР - Морал, Инициативност, Родолюбие" Симеон...

Главният секретар на президента намекна, че Лена е нарушила закона

Бориславова баш като шефа си! Закон е понятие, което обозначава...